Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:05, 24. 4. 2017.

| Kultura

U Oficirskom domu izložba o Australijanki, heroini Prvog svetskog rata

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Na izložbi će biti prikazane fotografije i dokumenta; foto: promo NKC
Na izložbi će biti prikazane fotografije i dokumenta; foto: promo NKC

Dvadesetak panoa sa fotografijama i dokumentima, naći će se na izložbi pod nazivom “Narednik Oliv Kelso King - Australijanka u srpskoj vojsci” koja će biti otvorena za Nišlije u utorak 25. aprila u 13 sati, u niškom Oficirskom domu. Biće održano i predavanje uz vizuelnu prezentaciju o Australiji.

Izložbu će svečano otvoriti zamenik ambasadora Australije u Srbiji Glen Morison, a predavanje će održati drugi sekretar Ambasade Maris Tebecis.

Priča o Oliv King i njenim zadivljujućim podvizima, iako se dogodila pre jednog veka, i danas je zanimljiva i inspirativna. Oliv je rođena u sidnejskom predgrađu Krojdon, a nakon smrti majke odgajao ju je otac. Fakultet je završila u Nemačkoj. Bila je avanturističkog duha, planinar i svetski putnik. Kada je izbio Prvi svetski rat, u svojim kasnim dvadesetim, otišla je kod sestre u Englesku. Portret Oliv Kelso King; foto: promo NKC Portret Oliv Kelso King; foto: promo NKC

Zadatak Oliv King u sastavu Škotske ženske bolnice na Balkanu 1915. godine bio je da pruži medicinsku pomoć savezničkim snagama, pre svega Srbima, u njihovoj borbi protiv Austrougara, Nemaca i Bugara. Brzo je savladala srpski jezik i pokazala veliku hrabrost u evakuaciji ranjenika iz Đevđelije, novembra 1915, gde je za dlaku izbegla zarobljavanje od bugarske armije - navode organizatori.

Saveznici su se potom povukli u Solun, a ona je ostala tu naredne 2 i po godine, čak i kada je sastav Škotske ženske bolnice napustio zemlju. Ona se 1916. godine pridružila srpskoj vojsci kao vozač u sanitetskoj službi.

Pripadala je štabu Sanitetske službe i na kraju dospela do čina narednika. Uprkos čestim mehaničkim problemima (od kojih je mnoge rešavala sama), ona je uspela da zadrži "Elu", koja je dobila oznaku S3 (sanitet tri) i bila jedno od samo tri sanitetska vozila koja su im bila na raspolaganju. Krajem 1916. godine Oliv King dobila je malariju - dodaju organizatori.

Često je putovala do prvih borbenih linija, prevozeći vojnike i ranjenike. Njeni neumorni napori u evakuaciji civila i medicinske opreme tokom velikog solunskog požara u avgustu 1917. godine doneli su joj srpsku Srebrnu medalju za hrabrost.

Srpski kapetan Milan Jovičić, oficir za vezu sa britanskom vojskom u Solunu, bio je jedan od njenih najčešćih posetilaca. Zaljubili su se i svakodnevno viđali do oktobra 1917. godine, kada je on dobio prekomandu za London.

Oliv se vratila u Sidnej 1920. godine, a nakon toga je samo još jednom posetila Srbiju 1922, kada je sa ocem i maćehom prisustvovala venčanju kralja Aleksandra.

Izložba o hrabroj heroini organizuje se u saradnji Ambasade Australije u Srbiji i Niškog kulturnog centra, a pokrovitelj je Grad Niš.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: