Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:02, 12. 7. 2018.

| Kultura

U Paviljonu zajednička izložba grafika i crteža mladih umetnika

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
izlozba
Graficima i crtežima pronašli zajednički jezik; foto: printskrin pozivnice

Kroz dve likovne discipline, grafiku i crtež, mladi umetnici Jelena Petrović i Antanasije Punoševac predstaviće svoja dela, kojima su došli do zajedničke konstatacije - da se savremeni čovek vekovima unazad bori za opstanak. Njihovi radovi biće izloženi u Paviljonu niške Tvrđave od četvrtka 12. jula.

Organizatori izložbe kažu da ova dva umetnika različitim metodama likovnog izraza pronalaze "zajednički jezik", a to je savremeni čovek koji se neprekidnom borbom i dominantnošću udaljava od prirode i osnovnih korena postojanja, te tako ugrožava sebe.

Izložba obuhvata dve likovne discipline, grafiku (litografiju) Jelene Petrović i crteže (ugljen na platnu) Antanasija Punoševca - dodaju organizatori.

Umetnica Jelena Petrović je rođena u Brčkom u Bosni i Hercegovini, navode organizatori, a osnovne i master studije je završila na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na grafičkom odseku, i na istom je doktorirala.

Petrovićeva je dobitnica nagrade "Boško Karanović" za grafiku, koju dodeljuje fakultet, a dosad je imala 6 samostalnih i učestvovala na mnogim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Umetnički deo njenog projekta, iako je vezan za čoveka, bavi se više filozofijom življenja i postojanja ljudske individue. Njeni radovi monumentalnih dimenzija atipični su za grafičku tehniku koja je kod nje zastupljena i nastali su kao rezultat istraživanja granica i mogućnosti grafičkog medija - dodaju organizatori.

U njenim radovima crtež, linija, kao i selektivno korišćenje boje, kako kažu, dodatno naglašavaju usamljenost, ugroženost i strah modela.

Navode da je slična tematika prisutna i na crtežima Antanasija Punoševca, koji je rođen u Kruševcu, a osnovne i master studije je završio na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na slikarskom odseku. Na istom fakultetu je trenutno na doktorskim studijama, a član je ULUS-a i Udruženja likovnih umetnika Kruševca.

Dobitnik je nagrade za crtež na FLU i nagrade "Stevan Knežević", a do sada je imao pet samostalnih izožbi i bio je učesnik nekoliko kolektivnih izložbi u zemlji.

Cilj njegovih monumentalnih crteža jeste da ispuni prostor ljudskim prisustvom. Ona nemaju ulogu da prikažu određenu osobu, već svaki portret može biti bilo ko od nas. Karakter prikazane ličnosti je u drugom planu, likovnost i bogata linija dominiraju jednostavnom kompozicijom. Kroz istoriju umetnosti i civilizacije portret i čovek su uvek bili u centru umetničkog istraživanja, ta tema je ostala neiscrpna do dana današnjeg - kažu organizatori.

Njihova zajednička izložba biće otvorena u 20 sati, a posetioci će u Paviljonu moći da vide radove do 2. avgusta.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: