Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:55, 24. 7. 2023.

| Kultura

U Prokuplju otvorena izložba slika sa Likovne kolonije "Boža Ilić"

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
izložba slika
Slike nastale na koloniji izložene su u Galeriji Boža Ilić; Foto: Grad Prokuplje

U Galeriji "Boža Ilić" otvorena je izložba slika nastalih na istoimenoj međunarodnoj slikarskoj koloniji na Belom Kamenu. Najnovija dela ovogodišnjih učesnika 26. po redu kolonije Prokupčani mogu da vide narednih dvadesetak dana, a ulaz za posetioce je slobodan.

Organizatori u prokupačkom Muzeju kažu da je ove godine tema bila slobodna, ali da je veliki broj nastalih slika imao za temu hrišćanstvo. crkva sveti prokopije Na galeriji oslikana i prokupačka crkva Sveti Prokopije; Foto: Grad Prokuplje

Same svečanosti povodom obeležavanja Svetog Prokopija u Prokuplju u vreme održavanja kolonije kod umetnika su probudile težnju i želju da se iskažu i na temu hrišćanstva. Tako imamo i nekoliko slika, prikaza same crkve, čak i jednog Milana Toplicu, koji je ovde izložen. Po mom mišljenju to je najbolja slika kolonije - rekao je istoričar umetnosti i rukovodilac kolonije Drgan Popović.

Ovogodišnja kolonija imala je 14 učesnika i međunarodni karakter jer je, pored slikara iz Srbije, učestvovao i slikar Svetozar Zaharijev iz Bugarske.

Među učesnicima našli su se i redovni profesor na Fakultetu primenjene umetnosti u Beogradu Desko Denić, kao i karikaturisti i ilustratori, ali i dobitnici nagrade "Pjer“ Goran Ćeličanin iz Varvarina i Muhamed Maks Đerlek iz Novog Pazara.

Tokom pet dana trajanja kolonije nastale su 34 slike koje će ostati u trajnom vlasništvu Narodnog muzeja Toplice, koji je zvanični domaćin i organizator ove prestižne kolonije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: