Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:25, 14. 5. 2018.

| Kultura

U Vranju održana promocija knjige "Utrnule reči" Ane Ilić

Autor:I. M.Izvor:Južne vesti
ana ilic utrnule reci foto i.m.
Mlada pesnikinja promovisala svoju treću knjigu pesama; foto: I.M.

U Galeriji vranjskog Narodnog univerziteta ljubiteljima književne reči predstavljena je treća knjiga pesama "Utrnule reči" mlade pesnikinje iz Vladičinog Hana Ane Ilić, koja trenutno studira i stvara u Nišu.

Stihovi koji su se našli u zbirci, nastali su u periodu kada je Ana otpočela studentski život u Nišu, a s obzirom da je ona jedna od nekoliko obolelih od Fridrajhove ataksije u Srbiji, njeno stvaralaštvo predstavlja i njen lek. 2 ana ilić promocija knjige foto i.m. Prva promocija treće Anine knjige održana je u vranjskom Univerzitetu; foto: I.M.

Autorka Ana Ilić rekla je na promociji u Vranju da njene pesme ne nastaju u trenucima ljubavi, radosti, pa čak ni običnog gubitka.

Nastaju u onim trenucima kada se čovek oseća najjadnije, možda zbog toga mnogi moju poeziju nazivaju "mračnom". Sve dok je to jadno, umiru i trnu osećanja, trnu misli i poezija, zato zbirka i nosi ovakav naziv - rekla je autorka Ana Ilić.

Na promociji bogatog umetničkog sadržaja, publika je, zahvaljujući glumcu Mihajlu Stojkoviću i učenici Irini Irić, bila u prilici da se upozna sa stihovima iz nove knjige.

Ispred organizatora, Centra za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost, o Ani, njenom stvaralaštvu i njenoj snazi, govorila je psihološkinja Milena Jovanović. 3 ANA ILIĆ PROMOCIJA FOTO I.M. Ana je jedna od retkih u Srbiji koja boluje od Fridrajhove ataksije, a njen "lek" je poezija; foto: I.M.

Dugo sam razmišljala zašto je Anina poezija tako moćna i zašto Ana tako deluje na ljude i shvatila sam da njeni stihovi i ona sama kod ljudi bude ono najdublje, uspavano, možda potisnuto, a zapravo najiskonskije, a to su ljubav, vera i nada, što su i jedini pravi pokretači, a to smo izgleda zaboravili. Ana je zaista heroj ovog vremena i primer, naročito mladim ljudima, da je svaki problem moguće prevazići uz dovoljno ljubavi, optimizma, radoznalosti i hrabrosti - rekla je Jovanovićeva.

Gordana Dimitrijević, profesorka književnosti, govorila je ispred Udruženja “Roditeljstvo plus” o Aninoj poeziji.

Zbirka "Utrnule reči“ govori o Aninoj velikoj stvaralačkoj individualnosti. Sa jedne strane, nalazi se svest o paradoksalnosti života, o varljivosti vremena i neminovnosti prolaznosti. Sa druge strane je čovekova moć - ljubav, trag koji ostavlja svojim bitisanjem i čistota kojom prihvata životni krug i ne stoji zaglavljen u njemu. Snaga koju Ana nosi u sebi pretočena je u snažne pesničke slike i ja vas pozivam da ih, čitajući njenu novu zbirku, sami otkrijete – kazala je na promociji Gordana Dimitrijević.

Sanja Petrov i Vlada Ćuković u muzičkom delu programa izveli su Anine omiljene pesme i ovo veče učinili još posebnijim. Promocije knjiga ove mlade pesnikinje u Vranju uvek su bile lepo prihvaćene, a i ovoga puta Ana je ljude zadivila svojom snagom i energijom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: