Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:14, 1. 7. 2014.

| Kultura

U Vranju završen "P(h)antomfest"

Autor:I.M.Izvor:Južne vesti
Hilari-Ceplejn.jpg
Nastup Hilari Čeplejn nasmejao je i odraslu publiku i decu

Sada već tradicionalni festival pantomime “P(h) antomfest” koji se po treći put održao u Vranju, pružio je vrhunski umetnički doživljaj ljubiteljima umetnosti pokreta.

Obe večeri sala Doma vojske bila je puna, dok za nastup Hilari Čeplejn, komičarke iz Njujorka koja je svojom predstavom “Život u njenom danu” zatvorila Festival, nije mogla da primi sve zainteresovane.

Prvog dana Festivala premijerno je izvedena predstava „Igra“ u režiji makedonskog reditelja Trajčeta Gjorgieva u kojoj igraju članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih. Nakon uspešnih predstava „Ljubav“ i „Omnibus plus“, koje su nastale u produkciji Festivala prošle i pretprošle godine, članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje nastavili su put u svet pantomime kojim su krenuli pre dve godine, igrajući se na sceni, svesni da pokretom mogu reći mnogo više nego rečima.

Rumunski pantomimičar Stefan Ruksanda je predstavom „Šta bi bilo kad bi bilo“, koja je kombinacija pantomime, teatra pokreta, stepovanja i plesa, kao i improvizacije, oduševio publiku pričajući im priču o umetniku koji samo želi da ljudima donese osmehe na lica ljudi i da bude voljen.

2 Pantomimičar na pijaciNastup Hilari Čeplejn nasmejao je i odraslu publiku i decu u Domu vojske  Vranju. Predstava „Život u njenom danu“ je prisutnima dočarala život jedne jevrejske žene u savremenom svetu u jednom danu u jednom satu. Gledajući priču, svako se mogao poistovetiti sa glavnom junakinjom ove odlične predstave, njenim željama, nezgodama i događanjima u životu.

U pratećem programu festivala održana je prezentacija/diskusija Hilari Čeplejn na temu „Smejati se pokretu“ u punoj sali Američkog kutka Narodne biblioteke „Bora Stanković“. Hilari je pričala o svom radu, karijeri i tehnikama, izvela je nekoliko „trikova“ i prikazala kratak film sa insertima iz svojih dosadašnjih radova.

“P(h)antomfest” je po prvi put ove godine ove godine kao sastani deo pratećeg programa festivala uveo program „Pantomima izlazi na ulicu“ u okviru koga je makedonski pantomimičar Meto Janakievski izveo tačku „Pantomimičar na pijaci”.

Festival su ove godine podržali Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, Grad Vranje i Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Festival je 2012. godine pokrenut sa plemenitom idejom da se kroz umetnost, u ovom slučaju pantomimu, u umetnički proces aktivnije uključe gluve i nagluve osobe.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: