Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:21, 31. 3. 2017.

| Kultura

U aprilu 3 gostujuće predstave u niškom Narodnom pozorištu

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Narodno pozorište Niš
U aprilu 14 predstava u Narodnom pozorištu; Foto: arhiva JV

Osim novih predstava niškog teatra, poput "Mrtvih duša", "Na čistini" i "Broda ljubavi", Nišlije će na sceni Narodnog pozorišta moći da vide predstavu trupe "Ludum Ludum" iz Beograda "Izuj se", komad "Plastika" Stevana Koprivice, kao i poetsko veče Nebojše Ilića "Glumci pesnici".

Mesec počinje predstavom „Edmund Kin“ u režiji Irfana Mensura, koja se više od decenije igra u Narodnom pozorištu, a na repertoaru je 3. aprila. Dan kasnije Nišlije će moći da pogledaju Nušićevu „Gospođu ministarku“ u režiji Dušana Jovanovića, dok je za 7. april najavljen komad „Izuj se“ koga je režirao Petar Ristovski.

To je, kako navode na sajtu pozorišta lutaka „Pinokio“ iz Beograda, autorski komad osnivača i člana trupe „Ludum Ludum“, Teodore Ristovski.

Ova tragikomedija je aktuelno, moderno delo koje nema imperativan ton, već ciničnu konstataciju o situaciji u našem društvu danas. Radnja je smeštena u jedno pozorište, ali se značenje prostora vrlo lako može preneti na bilo koji drugi kolektiv. " Izuvanje" simbolično predstavlja smenu generacija, mladih koji čekaju u redu za posao i starijih koji se grčevito drže svog radnog mesta bežeći od penzije – navodi se u sinopsisu.

10. aprila je na repertoaru predstava po teksta Džozefa Stejna “Violinista na krovu” koju je režirao i u kojoj jednog od glavnih likova igra niški glumac Desimir Stanojević. Dan kasnije u niškom pozorištu igra se predstava Stevana Koprivice “Plastika”, u režiji Suzane Petričević.

Ovo je komad o ženama koje su se pobunile, ne pristajući na konvencije. One su fajteri, imaju izražen stav i odupiru se stereotipima – naveo je pisac komada.

Posle predstave “Na čistini” koja je rađena po motivima Sremčevih pripovedaka i “Devetstopetnaesta – tragedija jednog naroda” po Nušićevom tekstu, najavljeno je još jedno gostovanje iz Beograda. U komadu “Glumci pesnici” Nebojša Ilić govori poeziju koju su pisali Pavle Vujisić, Zoran Radmilović, Ljubiša Bačević i druge njegove kolege.

Na repertoaru su, do karaja aprila, i predstave “Herostrat”, Gogoljeve “Mrtve duše”, “Brod ljubavi”, “Veliki manevri u tijesnim ulicama”, “Žorž Danden” i “Mala”.

Repertoar Foto: Narodno pozorište Niš

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • vuk

    09:07 // 1. 4. 2017.

    Pa zar radnicima bivših društvenih preduzeća nisu rekli iz Vlade, da, ali malo sutra!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: