Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

07:55, 28. 1. 2020.

| Kultura

U februaru u niškom pozorištu 15 “domaćih” predstava i pet gostovanja

Autor:M. J.Izvor:Južne vesti
Narodno pozorište
Dva gostovnja Kruševačkog pozorišta i po jedno teatara iz Leskovca, Zaječara i Beograda; foto: FB Narodno pozoriste Niš

U standardnom terminu od 20 sati u niškom Narodnom pozorištu uglavnom će tokom februara publika imati šta da pogleda, pošto je 20 večeri rezervisano za predstave - kako domaće, tako i gostovanja. Gostovaće dva puta kruševačko, kao i zaječarsko, leskovačko i beogradsko pozorište "Beo art", dok će se od predstava niškog teatra igrati kako stariji komadi poput Edmunda Kina, tako i noviji, poput Jednog Edipa.

Upravo će ova predstava Juga Đorđevića, koja daje novo svetlo mitu o Edipu, biti izvedena prvog dana februara. U utorak, 4. februara, publika će na maloj sceni moći da pogleda ljubavnu dramu Jabuka.

Dan kasnije davaće se još jedna od najnovijih predstava niškog pozorišta - Krv crvenog petla. Nastao iz saradnje niškog i prištinskog teatra, ovaj komad je nadahnut, kako kaže autor Miloš Latinović, Markesovom prozom, ali i delima Karlosa Fuentesa i Huana Rulfa.

Pozorište “Zoran Radmilović” iz Zaječara će se 6. februara predstaviti niškoj publici Euripidovom tragedijom Žene iz Troje.

Euripidova tragedija evocira događaje posle pada antičke Troje koju su Grci osvojili zahvaljujući drvenom konju, a trojanske žene su žrebom podeljene među pobednicima kao robinje. Ovo je priča o posledicama jednog nepotrebnog rata koji je srušio jednu kulturu, a drugoj naneo nenadoknadive gubitke - navode u zaječarskom pozorištu.

Dan kasnije niška publika će imati prilike da pogleda Slikarke, priču o borbi žene da se izbori da slobodno “misli, da stvara, da bude svoja, da bude voljena”. I 8. februara Mala sala Narodnog pozorišta biće zauzeta predstavom Sladoled, koja prati živote majke i ćerke.

Ponedeljak, 10. februar, donosi Edmunda Kina, predstavu koja ove godine slavi 15. rođendan. Drama čiju režiju potpisuje Irfan Mensur govori o velikom glumcu i zavodniku.

Predstava Lepotica Linejna nastala iz saradnje beogradskog pozorišta "Art tema" i teatra iz Kruševca, a niška publika moći će da je pogleda u svom gradu 11. februara. Kroz život majke i ćerke, ovaj komad govori o jednoličnosti života u maloj sredini.

Dan kasnije daske niškog pozorišta “zaposeće” mjuzikl rađen po motiva priče Maksima Gorkog, a u režiji Desimira Stanojevića - Cigani lete u nebo. 19. februara još jednom će se davati Sladoled, a dan kasnije i još jedna predstava Juga Đorđevića - Kneginja od Foli Beržera.

Gostovanje "Beo arta" zakazano je za 21. februar. Predstava Da bar nisam žensko donosi priču o migrantkinji iz Avganistana i njenom putu ka Evropi.

Kroz dva toka radnje pratimo Zahrinu borbu na granici sa krijumčarkom Rahom i paralelno njenu borbu sa nemilosrdnim imigracionim sistemom koji predstavija službenica Fatima. Sve tri žene su tragički junaci, a Zahra je ona koja ce pokušati da prekine zaćarani krug nasilja i zlostavljanja žena koji su nažalost svojstveni savremenom dobu - navode u "Beo artu".

Za naredno veče zakazana je komedija Vaj faj Miroljuba Rikija Nedovića.

U ponedelja, 24. februara na sceni niškog pozorišta ponovo će zaigrati Kruševljani, ovog puta sa predstavom Čekajući Godoa, dramom Semjuela Beketa u režiji Vladimira Popadića.

Ova predstava je puna simbola koji ne šalju jednoznačne i unapred smišljene poruke. Ona je kao Roršahove mrlje: u njima će svako videti ono što nosi u sebi. Ako vam se ne dopadne to što vidite – mi nismo krivi - kaže Popadić.

Za poslednje dane februara, od 25. do 29, najavljene su predstave niškog Narodnog pozorišta koje se daju već neko vreme: Mrtve duše, Gospođa ministarka, Limunacija i Herostrat. Jedino se 27. februara “umetnulo” jedno gostovanje. Reč je o predstavi Ako se probudiš ili kao da nije važno, Narodnog pozorišta Leskovac.

Ovo je predstava koja govori o nasilju u porodici i uzajamnom nerazumevanju. Bavi se intimnom dramom jedne porodice u Srbiji, a pre svega tragedijom dece unutar te porodice - navodi se u opisu predstave - stoji u opisu predstave.

Više informacija o predstavama i ulaznicama dostupno je na sajtu Narodnog pozorišta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: