Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:00, 7. 1. 2021.

| Kultura

U niškoj biblioteci u 2020. najčitanije knjige na temu epidemije, kao i literatura puna humora

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
biblioteka
Čitali su se i klasici, a sve popularniji su i nordijski i pisci sa Dalekog istoka; ilustracija; foto: Lj. J.

U godini koju je obeležila pandemija korona virusa, mnoge Nišlije su u Narodnoj biblioteci "Stevan Sremac" upravo tražile literaturu koja, kako objašnjava bibliotekarka Ivana Jocić, u istorijskom, filozofskom ili naučno-fantastičnom smislu obrađuje temu epidemije, pa su najčitaniji naslovi Besnilo, Kuga, Slepilo i Godina potopa. Ipak, popularne su bile i knjige pune humora, kao i dela nagrađivanih pisaca.

Prema rečima diplomiranog bibliotekara Ivana Jocić, biblioteka “Stevan Sremac” u Nišu beleži povećanu posećenost u odnosu na prethodni
period, kao i da je novonastala situacija iznudila je i donekle izmenjen način rada gde su preporuka bibliotekara i pretraga elektronske baze dominantan način izbora naslova.

Odeljenje beletristike, kao najfrekventnije odeljenje, beleži porast poseta i broj izdatih naslova. Starosna dob se unekoliko promenila u korist mlađe populacije, koja uzima naslove i za svoje seniore u porodici - kaže Jocićeva.

Napominje da su pre svega u prošloj godine tražile knjige koje kao temu imaju epidemiju, poput dela Besnilo Borislava Pekića i Kuga Albera Kamija.

Popularna je i literatura puna humora, pa se tako čitaju i naslovi kao što su Svi smo mi od istog lepka, Kratka istorija traktora na ukrajinskom, Dve prikolice, autora Marina Levicka, Čovek po imenu Uve koju je napisao Frederik Bakman i Loša karma Davida Zafira - kaže Jocićeva.

Članovi niške biblioteke često su iznajmljivali i dela Mišela Uelbeka, a sve više pažnje privlači nordijska književnost, kao i istočnjački nagrađivani pisci.

Najtraženiji su romani Jua Nesbea kao tipičnog predstavnika mračnog, horor trilera, a zatim slede autori kao što su Aleksandar Sederberg sa svojom trilogijom, trilogija “Milenijum” Stiga Lašona koja ne gubi na popularnosti pošto je dobila i svoje nastavke, Jen Lir Horst i Karin Fosum. Najčitaniji pisci Dalekog istoka su mnogo puta nagrađivani Haruki Murakami i Mo Jen. Pažnju zavređuju, a i osvajaju sva njihova dela - objašnjava Ivana Jocić.

Napominje da sve više pažnje privlači i naša istorija utkana u dobar zaplet, pa su tu romani Slaviše Pavlovića, Saše Edija Đorđevića, kao i već klasika literature Dušana Baranina i Slavomira Nastasijevića. Sve više je pobornika i fantastike, a najtraženiji su serijali Igre prestola, Točak vremena Roberta Džordana, ali i dela Pitera Breta i Patrika Rotfusa.

Čitala su se u prošloj godina i dela nagrađenih autora domaće i strane književnosti, a bile je primetna i velika potražnja za delima klasične literature, kako domaće, tako i strane - Dobrica Ćosić, Stevan Jakovljević, a naročito Borislav Pekić. Od stranih to su uglavnom Tomas Man, Herman Hese, Knut Hamsun i Mario Vargas Ljosa .

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mara

    06:28 // 8. 1. 2021.

    super

  • Penzionerka

    21:44 // 7. 1. 2021.

    Filozofe ovim komentarom diskvalifikuješ SNS direktorku, koja na silu ote fotelju, bez uslova da sedne u nju.

  • Mara

    20:18 // 7. 1. 2021.

    Ako da ljudi rasterete mozak što se tiče humora.I da se edukuju malo što se tiče epidemije

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: