Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:09, 24. 12. 2021.

| Kultura

U okolini Lebana otkiveno novih 130 lokaliteta, najviše njih iz srednjeg veka

Autor:M. M.Izvor:Južne vesti
Nalaziste Svinjaricka cuka Lebane 2, foto Narodni muzej Leskovac
U mnogim nalazištima ima ostatka iz više epoha, Ilustracija; foto: Narodni muzej Leskovac

Arheolozi leskovačkog Muzeja za nešto više od mesec dana u okolini Lebana otkrili su još 130 lokaliteta, a čak 87 njih do sada nije evidentirano u arheološkoj literaturi. Kako je saopšteno, najviše lokaliteta je otkriveno iz srednjeg veka - 74.

Veliki broj lokaliteta je višeslojan pošto sadrže ostatke iz više epoha, a projektom "Rekognosciranje arheoloških lokaliteta na teritoriji opštine Lebane“ otkriveno da je njih 43 iz rimskog i ranovizantijskog perioda, njih 19 koji sadrže ostatke praistorije, dok, kako navode, za 5 lokaliteta nije bilo moguće odrediti kojoj epohi pripadaju.

Deset lokaliteta su višeslojna – ima ostataka više epoha na jednom lokalitetu, pa je ukupan broj lokaliteta veći, kada se razvrstaju po epohama. U neposrednom kontaktu sa meštanima provereni su svi lokaliteti u selima koji nisu obuhvaćeni ranijim istraživanjima, a u kojima su zabeleženi ostaci prošlosti u starijoj literaturi, katastarskim listovima, kazivanjima savremenika i svi podaci o slučajno pronađenim nalazima koji su dospeli u Muzej od strane saradnika. Takođe je izvršena dopuna podataka za već registrovane arheološke lokalitete. Terenskom prospekcijom i u intervjuima sa meštanima sa teritorije koju pokriva opština Lebane, izvršen je pregled terena i beleženje svih podataka koji ukazuju na mesta gde se mogu očekivati moguća nalazišta - navode iz Muzeja.

Iz Muzeja ističu i da je posebna pažnja posvećena toponimima mesta, koji su ukazivali na postojanje određenih ostataka materijalne kulture na području Lebana, kao i da je svaki površinski nalaz ubeležen prema koordinatama osnovne mreže.

Zabeleženi su podaci o izgledu lokaliteta tekstualno, fotografijama, video snimcima i GPS-om, kojim će se na topografskoj karti i precizno locirati položaj.

Dodaju i da se priprema publikacija rezultata arheološkog rekognosciranja opštine Lebane, kao i montaža kratkog dokumentarnog filma, sastavljenog od video-materijala sakupljenog za vreme trajanja projekta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: