Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:04, 15. 3. 2024.

| Kultura

U planu sređivanje Velike scene Narodnog pozorišta

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
Narodno pozorište Niš
Dočekaće veliku rekonstrukciju; foto: Ljubica Jocić

Nakon završetka izgradnje Male scene, u planu je da Narodno pozorište u Nišu, koje je nedavno obeležilo 137 godina postojanja, dobije novu Veliku scenu. Zgrada Narodnog pozorišta Niš od početka svog rada nikada nije detaljno renovirana kao celina, niti usaglašena sa tehničko- tehnološkim napretkom, pa je zato odlučeno da javnom nabavkom Kancelarija za lokalni i ekonomski razvoj (KLER) nađe firmu koja će izraditi idejno rešenje, idejni projekat i projekat za izvođenje rekonstrukcije.

Tabla Narodno pozorište Niš Zgrada Narodnog pozorišta podignuta 1939. godine; foto: Ljubica Jocić Objekat je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika Niš, čije se rešenje o rekonstrukciji nalazi u tehničkoj dokumentaciji, a jedna je od najlepših pozorišnih zgrada Srbije, navodi se na Portalu javnih nabavki.

Projektom predvideti parterno uređenje ispred i oko objekta Narodnog pozorišta u Nišu, sa posebnim osvrtom na deo kod glavnog ulaza u objekat. Predvideti i rekonstrukciju postojećeg krova, tavanskog prostora i preuređenje ravnog krova u funkcionalnu "scensku terasu“. Prilikom rekonstrukcije i adaptacije centralnih foajea i hodnika ispred Velike scene u prizemlju i na spratu objekta veliku pažnju posvetiti ukrasnim elementima na plafonima - piše u dokumentaciji.

Narodno pozoriste Najraniji dani hrama boginje Talije; foto: Istorijski arhiv Niš Pri adaptaciji, potrebi su i molersko-farbarski radovi u svim prostorijama objekta, kao i zamena stolarije i ugradnja centralne klimatizacije.

Rekonstrukcija scensko-izvedbenog prostora Velike scene podrazumeva rekonstrukciju nosećih elemenata i poda, zamenu rotacije i ugradnju propadališta, izgradnju orkestarske rupe, uređenje svetlosnog i tonskog parka, ugradnju inspicijentskog pulta i njegovo umrežavanje, adaptaciju tonske i svetlosne kabine, uređenje perspektive i akustike, rekonstrukciju sistema za odimljavanje i klimatizaciju, rekonstrukciju sistema za dojavu požara i protivpožarnu zaštitu, preuređenje video sistema i ugradnju digitalne komunikacije - piše.

Za rekonstrukciju gledališnog prostora traži se uređenje perspektive i prostora gledališta, zamena sedišta, adaptacija balkona gledališnog prostora, rekonstrukcija tonske i svetlosne kabine koja se nalazi na balkonu gledališnog prostora i uređenje sistema za odimljavanje i klimatizaciju.

Obavezno je, piše, predvideti rekonstrukciju i zamenu svih dotrajalih instalacija.

Rok za dostavljanje ponuda je 25. mart, a ukupan rok za izradu tehničke dokumentacije je 150 kalendarskih dana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan Jovanovic

    17:01 // 17. 3. 2024.

    Nije tačno da niško Narodno pozorište nije nikad bilo renovirano. Renovirao ga je 1986. tadašnji prinudni upravnik Dr. Žika Avramović i za stogodišnjicu je svečano otvoreno 11.03.1986. Tada je cela zgrada bila razrušena, i garderobe i bife pozorišta, sve do metalne konstrukcije i u rekordnom roku i uz minimum sredstava zgrada je iz temelja renovirana.

  • Glumac

    23:31 // 15. 3. 2024.

    A da ga srusite i podignete zgradu. Pozoriste preselite u Novo selo kao sudove na Ledenu stenu iz centra

  • Anamarija

    22:53 // 15. 3. 2024.

    Konačno!Bravo!Bilo je krajnje vreme.Samo da bude odrađeno kako treba.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: