Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:48, 2. 6. 2019.

| Kultura

U ponedeljak počinje Festival evropskog filma u Vranju

Autor:B. A.Izvor:Južne vesti
Projekcije se održavaju u sali Biblioteke; foto: I. M.

Španski dokumentarac Tišina drugih otvoriće 8. Festival evropskog filma koji ove godine počinje u Vranju, u ponedeljak 3. juna i trajaće do 7. juna. Projekcije su u Javnoj biblioteci “Bora Stanković”, a a repertoaru je 6 filmova. Nakon Vranja, moći će da ih pogleda i publika u Leskovcu i Nišu.

Festival će svečano biti otvoren 3. juna u 19 sati, kažu organizatori, a publika će moći da vidi najnovija evropska filmska ostvarenja.

Ovo je prolećni deo festivala i biće prikazano 6 filmova. Do kraja avgusta filmovi će biti prikazani u 9 gradova. Nakon ovoga, u jesenjem delu festivala biće dodato još 18 novih filmskih ostvarenja - kažu organizatori.

Na festivalu će biti prikazani filmovi iz Španije, Portugala, Belgije, Francuske, Holandije, Danske.

Nakon Vranja, festival se od 14. do 19. juna “seli” u Leskovac, a Nišlije će u novim evropskim filmovima moći da uživaju od 4. do 6. jula.

Ulaz na sve projekcije je besplatan.


Repertoar festivala u Vranju

Ponedeljak, 3. jun

19:00 - Tišina drugih, dokumentarac, Almuden Karasedo i Robert Bahara, Španija - SAD

Sinopsis - Film otkriva veliku borbu žrtava četrdesetogodišnje španske diktature pod generalom Frankom, koje i dan danas traže pravdu. Sniman tokom šest godina, film prati preživele koji pripremaju revolucionarnu "argentinsku tužbu" i bore se protiv tišine o zločinima protiv čovečnosti i prikazuje zemlju koja je i dalje podeljena posle četiri decenije demokratije.

Utorak, 4. jun

17:00 - Dijamantino, komedija-drama, Gabrijel Abrantes i Daniel Šmit, Portugal - Francuska - Brazil

Sinopsis - Dijamantino, najveća svetska fudbalska zvezda, gubi svoj karakteristični osećaj za loptu i, osramoćen, završava karijeru. Tragajući za novim smislom života, internacionalna ikona kreće na urnebesnu odiseju i na tom putu susreće se sa neo-fašizmom, izbegličkom krizom, genetskim modifikacijama i poterom za izvorom genijalnosti.

Sreda, 5. jun

17:00 - Belgijski kralj, komedija-drama, Peter Brosens i Džesika Vudvort, Belgija - Holandija - Bugarska

Sinopsis - Kralj Nikolas III je usamljenik koji oseća da živi pogrešan život. Kreće u zvaničnu posetu Istanbulu sa britanskim rediteljem, Dankanom Lojdom, kog je Palata unajmila da snimi dokumentarac koji treba da prikaže monarha u boljem svetlu. Kralj saznaje da je Valonija, regija na jugu Belgije, proglasila nezavisnost i on mora smesta da se vrati kući kako bi spasio kraljevstvo. Čak je objavio da će sam napisati govor. Dok se spremaju da krenu, solarna oluja udara zemlju i izaziva prekid komunikacije i vazdušnog saobraćaja. Nema telefona. Nema aviona. Da stvari budu gore, obezbeđenje u Turskoj odbija kraljev predlog da se kući vrate kolima. Međutim, kralj nema nameru da sedi i čeka da oluja prođe. Lojd smišlja plan za bekstvo koje uključuje cvetne haljine i Bugare koji pevaju.

Četvrtak, 6. jun

17:00 - Krvavo mleko, drama, Iber Šaruel, Francuska

Sinopsis - Pjer je tridesetogodišnji mlekar. Život mu se vrti oko farme koju je nasledio, krava, sestre koja je veterinar i roditelja. Kada se u Francuskoj pojave prvi slučajevi epidemije, Pjer saznaje da je jedna od njegovih krava zaražena. Farma je sve što ima i on će uraditi sve kako bi je spasio.

Petak, 7. Jun

15:00 - Stranac u raju, dokumenatarc, Gvido Hendriks, Holandija

Sinopsis - U jednoj učionici na Siciliji, unutar zidina Tvrđave Evropa, nedavno pristigle izbeglice slušaju predavanja nastavnika koji ima neke prilično neuravnotežene osobine. U jednom trenutku on nemilosrdno odbacuje izbeglice – u drugom ih smireno grli. Na granici dokumentarca i fikcije film istražuje odnose moći između Evrope i izbeglica.

17:00 - Daleki lavež pasa, dokumenatarc, Simon Lereng Vilmont, Danska - Švedska - Finska

Sinopsis - Desetogodišnji Oleg živi u istočnom delu Ukrajine – ratnoj zoni u kojoj često odjekuju protivvazdušne vatre i rakete. Ponekad su ovi zvuci daleko, a nekad zastrašujuće blizu. Iako su mnogi napustili ovo opasno područje, Oleg je ostao sa svojom bakom koja je o njemu brinula otkako mu je umrla majka. Nemaju kuda da odu. Čekajući da se rat završi, Oleg provodi vreme sa svojim mlađim rođakom Jarikom i starijim dečakom Kostjom. Zajedno idu u avanture, pričaju o tome šta čini pravog muškarca, testiraju svoje granice – ali nekad odu predaleko. Ovaj film prati jednu godinu Olegovog života i naglašava vezu koju ima sa bakom. Držeći se Olegove priče, Daleki lavež pasa prikazuje kakav efekat rat ima na decu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sale

    14:15 // 2. 6. 2019.

    Vranje i kultura kako to vibraciono zvuci!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: