Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:50, 15. 9. 2022.

| Kultura

U prokupačkom Muzeju otvara se izložba “Pirotska tvrđava kroz vekove”

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
muzej
Otvara se izložba u prokupačkom Muzeju; Foto: Lj. M.

Na 30-ak panoa o tome kako je građena i dograđivana pirotska tvrđava, pronađeni ostaci civilizacije iz raznih perioda, ali i prezentacija aplikacije za mobilne uređaje gde se u digitalnoj formi nalaze razne zanimljivosti i podaci o tvrđavi, Prokupčani će moći da pogledaju na izložbi "Pirotska tvrđava kroz vekove", autora Elene Vasic Petrović koja se otvara danas u 12 sati u Galeriji prokupačkog Muzeja. Ulaz za sve posetioce je besplatan.

Dragan Popović, v.d. direktor Muzeja kaže da je ideja za postavljanje izložbe sličnost sa tvrđavom koja postoji u Prokuplju na brdu Hisar, odnosno kako se od jedne građevine iz prošlosti može napraviti značajan turistički potencijal. tvrđava pirot Pirotska tvrđava kroz vekove u prokupačkom Muzeju; foto: JV/Lj.F.

Radi se o tvrđavi koja predstavlja manje utvrđenje sa kulama i zidnim platnima i sastoji se od tri dela, gornjeg grada sa donžon kulom, srednjeg dela sa bedemom i dve kule, i najnižeg - donjeg grada sa bedemom i zidanim rovom. Prolazeći kroz različite vremenske periode, tvrđava je imala različite nazive, od naziva Turres (kula), zatim Pirgos, Thurib, Momčilov grad, Kale, Tvrđava, dok je danas najčešće u upotrebi naziv Kale. Arheološkim istraživanjem srednjeg dela Pirotskog grada otkriveno je da je na tom mestu postojalo naselje još pre 5.000 godina, a otkriveni su i drugi tragovi iz eneolita i gvozdenog doba, Antike, Rane Vizantije i srednjeg veka - kaže se u obrazloženju postavke.

Između ostalog, utvrđenje je bilo u vojnoj upotrebi sve do prve polovine XX veka, danas je većim delom očuvana, a od 1970. do 1986. godine su vršena arheološka istraživanja, praćena restauratorsko-konzervatorskim radovima, koje su izvodili regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture iz Niša i muzej Ponišavlja iz Pirota.

Srpsko srednjevekovno utvrđenje je relativno malih dimenzija i sastojalo se od citadele branjene predutvrđenjem, a kasnije mu je, najverovatnije u XVIII veku, dograđen slabiji bedem sa puškarnicama na prostoru prema reci.

Delovi filma Boj na Kosovu su snimani na tvrđavi u Pirotu, a iz Muzeja pozivaju Prokupčane da pogledaju ovu zanimljivu postavku koja će biti izložena narednih 30-ak dana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: