Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:38, 20. 8. 2018.

| Kultura

U prokupačkom muzeju otvorena izložba o arheološkom nalazištu Pločnik

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
izlozba-PK-foto-lj.m
Postavka u prokupačkom muzeju; foto: Lj. M.

Najznačajniji predmeti koji su pronađeni tokom predhodnih 90 godina iskopavanja na arheološkom nalazištu Pločnik, Prokupčani će moći da vide narednih nekoliko meseci, na izložbenoj postavci u prostorijama Narodnog muzeja Toplice u ovom gradu.

izlozeni-predmeti-foto-Lj.-M foto: Lj. M.Direktor prokupačkog muzeja Darko Žarić podseća da su prva iskopavanja na ovom lokalitetu počela davne 1927. godine, tokom radova na izgradnji pruge Niš – Kosovo Polje i da su nakon toga u zavisnosti od finansija, rađena istraživanja.

Izložbom “Pločnik 90 godina traganja” želimo da posetiocima i građanima predstavimo bar deo rezultata istraživanja i nađenih predmeta koji datiraju iz vremena vinčanske kulture od 5500. do 4600. godina pre nove ere. Najveći deo arhološkog materijala otkriven je tokom iskopavanja od 1996. do 2013. godine, a deo pronađenih predmeta se osim u prokupačkom muzeju, čuva i u Narodnom muzeju u Beogradu – rekao je Žarić.

On podseća da se po mišljenju svetskih arheologa i istraživača koji se bave razvojem metalurgije u istoriji ljudske civilizacije, kod Pločnika prvi put u Evropi, a možda i u celom svetu, topio bakar od kojeg su izrađivani upotrebni i ukrasni predmeti, više od pet hiljada godina pre Hrista.

Na ovom još uvek nedovoljno istraženom prostoru, arheolozi su do sada pored mnogobrojnih bakarnih predmeta iz doba neolita, 2013. godine pronašli i metalni prsten star oko 7.000 godina za koji se procenjuje da je iz perioda početaka svetske metalurgije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: