Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:27, 18. 6. 2018.

| Kultura

U sredu počinje Festival evropskog filma u Nišu

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
Oficirski dom
Evropska kinematografija na otvorenom; foto: JV

Španska drama Prodaće i kišu i kiparski film Dečak na mostu otvoriće ovogodišnji festival evropskog filma u Nišu koji se održava od 20. do 23. juna u Oficirskom domu. Biće prikazano, po najavama organizatora, 8 filmova iz 8 evropskih zemalja.

Ovogodišnji festival je u znaku kulturne baštine, kažu organizatori jer je Evropska unija proglasila 2018. godinu Evropskom godinom kulturnog nasleđa. Moto kampanje i festivala je „Naše nasleđe: Gde prošlost susreće budućnost” sa željom da podstaknu na otkrivanje i istraživanje evropske kulturne baštine kroz film. Projekcije su od 20.30 i 22.30 sati od srede do subote.

Ovo je prolećni deo festivala, dok će za jesenji naknadno biti javljeni datumi, vreme i mesto projekcija - kažu organizatori.

U dvorištu Oficirskog doma “gostuju” filmovi iz Francuske, Portugalije, Kipra, Bugarske, Mađarske, Italije, Slovenije i Španije.

Festival otvara španski film o filmu Prodaće i kišu, a zatvara ga portugalski dokumentarac o tradicionalnom načinu pevanja "Alentežo, Alentežo" - najavljuju organizatori.

Prodaće i kišu je metafilmsko ostvarenje o filmskoj ekipi koja u Boliviji snima film o španskom osvajanju ove zemlje zarad eksploatacije zlata.

Paralelno, samo snimanje ugrožavaju protesti zbog privatizacije resursa pijaće vode i zakona koji običnim ljudima zabranjuju čak i da skupljaju kišnicu. U protestima učestvuju lokalni stanovnici koji u filmu igraju žrtve španske katoličke crkve. Njima su film i život isto. A filmska ekipa shvata da je život ipak iznad filma i da ne mogu okretati glavu od onoga što im se odigrava pred očima - navodi se u opisu filma.

Ulaz na projekcije je besplatan, a kompletan program festivala možete pogledati na ovom linku.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ljubezni Haralampije

    00:50 // 19. 6. 2018.

    Na 4 mesta spominjete da nešto "kažu organizatori", a ni na jednom koji su to organizatori. Da li tako treba da izveštava vodeći medij sa juga Srbije?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: