Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:01, 12. 5. 2010.

| Kultura

U subotu "Noć muzeja"

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti

Noć muzeja ove godine biće obeležena u nekoliko gradova na jugu Srbije.

U subotu, 15. maja, tokom dana i večeri pripremljen je program u Leskovcu, Nišu, Vranju, Prokuplju i Soko Banji.


Soko Banja

U organizaciji za turizam, sport i kulturu u Noći muzeja biće predstavljene unikatne slikarske minijature razglednice rađene u svim likovnim tehnikama. Kao i svaka druga razglednica i ove su poslate poštom na adrese različitih ličnosti iz raznih gradova i država sa redovnom poštanskom markom.

Publika će tokom večeri moći da vidi i samostalnu izložbu slikarke naive Jasne Đorđević iz Kruševca, kao i likovno stvaralaštvo umetnika poklon zavičajnom muzeju, i izložbu slika Legat Miluna Mitrovića.


Prokuplje

Narodni muzej Toplice - Izložba "100 godina bibliotekarstva u Prokuplju", multimedijalni prikaz "Junaci iz Toplice u Prvom svetskom ratu". Tokom večeri biće prikazan i Arheološki film "isterija Pločnik", a posetioci će moći da vide i izložbu "Murano staklo u Prokuplju", multimedijalni prikaz "Borilačke veštine u Prokuplju", scenski prikaz narodnog običaja Lazarice i izložba starih radio aparata.


Niš

Galerija Srbija - retrospektivna izložba Miloša Bajića, našeg velikog umetnika iz druge polovine 20. veka. Tokom večeri nastupiće i “Niški duvački kvintet”, plesana grupa “Feniks”, a od 23 sata napolitanske pesme pevaće Nišlija Marko Mladenović.

Paviljon u Tvrđavi - izložba slika i skulptura niške umetnica Vesna Milojović, koja će i tokom večeri slikati na licu mesta. Tokom večeri njoj će se pridružiti studenti Fakulteta umetnosti u Nišu, zajedno sa prof. Katarinom Đorđević.

Salon 77 u Tvrđavi - “Gitar visual art”, izložba slika umetnika koji sviraju ili prave neki od žičanih instrumenata, a čitav događaj biće podržan muzikom na gitarama. 

Istorijski arhiv u Tvrđavi - Izložba „Od časlovca do bukvara“, koja sadrži 110 eksponata iz niškog i Arhiva Srbije iz Beograda, koji svedoče o počecima i razvoju pismenosti u Nišu i učiteljima koji su obeležili razvoj niškog školstva, od Spiridona Jovanovića do poznatog učitelja Tase, kao i o svim državnim i privatnim školama koje su u Nišu postojale u prvim decenijama po oslobodjenju od turske vlasti.

Narodna biblioteka "Stevan Sremac" -  u 20h počinje promocija romana "Konstantinovo raskršće", Dejana Stojiljkovića. U pasažu Biblioteke biće postavljena izložba "Narodna nošnja niškog kraja", a od 22 sata koncert pop-rok benda Liga izuzetnih džentlmena, koji će akustičnim izvođenjem stranih i domaćih kompozicija zabaviti prisutne u dvorištu Biblioteke.

Narodni muzej Niš - Pored stalne izložbene postavke ''Arheološko blago Niša od neolita do srednjeg veka'' koja se nalazi u izložbenoj sali Muzeja, u holu će ovom prilikom biti izloženo još eksponata iz zbirki arheologije, istorije, etnologije , kao i predmeti iz zbirki Stevan Sremac i Branko Miljković, koje će kustosi prezentovati uz priču o njima.

Galerija Sinagoga - Izložba ''Portret – trajna inspiracija umetnika'', autora Mare Makarić, kustosa Narodnog muzeja u Nišu.

Evropska kuća - Izložba ''Portreti'', autora učenika umetničke škole ''Đorđe Krstić''u Nišu. Otvaranje izložbe planirano je za 18 sati, uz učešće muzičkog tria srednje muzičke škole ''Vojislav Vučković'' u Nišu.

Plato ispred Kazandžijskog sokačeta - od 18 do 19h Etno grupa Kovilje iz Vukmanova izvodi etno muzičko-scenski program pod nazivom ''Seosko poselo''.

Pozorište lutaka - od 18 sati na platou ispred pozošita biće izvedena dečija predstava "Kosić Bosić". U foajeu pozorišta od 18 do 20 časova biće organizovana postavka kostima iz predstave „Boj na Čegru - Čas istorije", koju će pratiti i video klipovi iz predstave. 

Galerija DAN - Na retrospektivi povodom 10 godina od početka Trijenala arhitekture Niša biće prikazano oko 40 najboljih radova. Otvaranje izložbe planirano je za 19 sati, a od 22 počinje koncert nišlije Olivera Katića.

Legat Branke Đorđević - stalna postavka Branke Đorđević.

Galerija NKC - od 20 sati nastupa vokalni sastav “Konstantin” a posetioci će moći da vide i mozaike Nebojše Jocića, vanrednog profesora na Fakultetu likovnih umetnosti u Prištini.

Tokom dana biće otvoreni i istorijski spomenici Ćele Kula, logor 12. februar i arheološki lokalitet Medijana. Vrata Ćele Kule biće otvorena od 9 do 20 sati, a ulaz besplatan, dok će logor i Medijana biti otvoreni samo od 9 do 16 sati.  Ipak, građani neće moći da vide stalnu postavka na lokalitetu jer je u fazi restauracije.

Tokom večeri biće otvoren i atelje akademskog slikara Vladimira Ranđelovića, kao i spomen soba Radomira Antića (1929 - 2002.) koji se nalaze u prostoru Niške tvrđave.


Vranje

Muzej kuća Bore Stankovića - Izložba istorijskih, pozorišnih i književnih dokumenata vezanih za obeležavanje 100 godina od štampanja „Nečiste krvi" Bore Stankovića. Predviđeno je i učešće mladih glumaca u izvođenju odlomaka iz dela Bore Stankovića kao uvod u otvaranje Noći muzeja.

Galerija Narodnog muzeja Vranje - U Velikom salonu galerije slikar i grafičar Dragan Coha će pred posetiocima objasniti i pokazati proces nastajanja grafičkog dela od pripreme, obrade materijala do štampanja.

Tokom večeri u Malom salonu biće postavljena izložba "Oružje 18. i 19. veka" iz etnološke zbirke Narodnog muzeja. Biće prezentovano i 20 reprezentativnih primeraka vatrenog i hladnog oružja, koje karakteriše izuzetna dekorativnost izrade, poput: kubura, noževa, jatagana, svilenog gajtana, sablji.


Leskovac

Program Noći muzeja u Leskovcu biće objavljen naknadno.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • 123

    22:00 // 13. 5. 2011.

    Mogli ste da navedete koliko kosta ulaznica i gde moze da se nabavi!

  • Naissus

    20:11 // 12. 5. 2011.

    Subota je 14. a ne 15. maj.

  • Branko Savic

    14:59 // 6. 5. 2011.

    A izlozba "Tramvajem kroz Nis"??

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: