Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:58, 25. 12. 2021.

| Kultura

Učenice iz Niša i Blaca najbolje na likovnom konkursu "Tvoje ideje, tvoja budućnost"

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
crtež nagrada
Prvonagrađeni rad; foto: EU PRO Plus

Aleksandra Ivić, učenica Umetničke škole iz Niša, dobitnica je prve nagrade na konkursu za kalendar programa EU PRO Plus za 2022. godinu, dok su drugo i treće mesto pripali Milici Stevanović iz Gimnazije "Stevan Sremac“ i Nataliji Pavličević iz Srednje škole iz Blaca. Prema glasovima publike i stručnog žirija one su najbolje odgovorile na temu takmičenja "Tvoje ideje, tvoja budućnost“.

Likovni konkurs Evropska unije, Ministarstva za evropske integracije i UNOPS-a, podstakao je mlade umetnike i umetnice iz 22 srednje škole jugoistočne i jugozapadne Srbije na razmišljanje šta bi njihov grad učinilo boljim mestom za život mladih, kao i šta bi oni sami mogli da učine da bi unapredili svoj i život svoje zajednice.

Prvonagrađena Aleksandra Ivić kaže da je tema konkursa bila inspirativna. crtež Druga nagradu za učenicu niške Gimnazije; foto: EU PRO Plus

Drago mi je što smo mi mladi imali imali priliku da izrazimo svoje stavove, ali i probleme. Moj rad bi trebalo da inspriše stanovnike moga grada da više obraćaju pažnju na prirodu, ekologiju i bavljenje fizičkom aktivnošću, a sadnjom drveća doprinosimo očuvanju naše okoline - rekla je Aleksandra.

Evropska Unija je 2022. godinu proglasila Evropskom godinom mladih, kaže Martin Klauke, šef sektora za upravljanje projektima Delegacije Evropske unije u Srbiji, kako bi ponovno u središte pažnje stavila stvaranje perspektiva za mlade ljude, koji su najviše bili pogođeni pandemijom .

To znači da će biti uloženi veći napori da se prioriteti mladih uključe u relevantne politike i u donošenje odluka, ali ovaj proces je dvosmerna ulica i zahteva vaše angažovanje, i da se vaš glas čuje. Svojim radom ste pokazali veliku svest o potrebama i mogućnostima koje bi poboljšale vaš život u rodnom gradu, a vašim idejama ste doprineli stvaranju bolje, zelenije, inkluzivnije budućnosti u Evropi - poručio je Martin Klauke, tokom onlajn proglašenja pobednika takmičenja.

crtež Treća nagrada; foto: EU PRO Plus Iz EU PRO Plus programa kažu da su pristigli radovi pokazali da su mladi svesni značaja očuvanja životne sredine, korišćenja obnovljivih izvora energije, ali i potrebe da se u njihovim mestima otvaraju nove fabrike i nova radna mesta. Takođe, đaci su kroz radove iskazali da im nedostaje zabavnih ali i obrazovnih sadržaja, kao i da prepoznaju prirodno i kulturno nasleđe iz svoje okoline koje treba da se sačuva i turistički promoviše.

Prvonagrađena Aleksandra dobila je laptop računar, dok su Milca i Natalija dobile kao nagradu tablet.

Pored njih, na stranicama kalendara programa EU PRO Plus za predstojeću godinu, naći će se i radovi Anđele Bučić iz Niša, Ivone Tasić iz Leskovca, Aiše Krkušić iz Novog Pazara, Alekse Petrovića iz Dimitrovgrada, Đorđa Rvovića iz Nove Varoši, Martine Ivanov iz Dimitrovgrada, Hane Crnišanin iz Novog Pazara, Natalije Živadinović iz Aleksinca i Mine Lučić iz Kruševca.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: