Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:12, 16. 7. 2013.

| Kultura

Učesnici i program Festivala folklora

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
Festival folklora
Folklorni ansambl "Zdravac" iz Sofije

6. Međunarodni studentski festival folklora počinje večeras u 19 sati defileom učesnika kroz Obrenovićevu ulicu, posle čega će u 20:30 biti svečano otvoren koncertom na amfiteatru nišavskog keja.

Program traje do 20. jula, kada će se na finalnom koncertu na Letnjoj pozornici u 20:30 predstaviti učesnici iz svake od 6 država: Indonezije, Meksika, Rumunije, Bugarske, Slovenije i Srbije.

Festival folklora Grupa "Krida Budaja", Džakarta, IndonezijaNišlije će već na otvaranju imati priliku da vide plesove studenata Univerziteta Indonezije iz Džakarte. Oni su 1983. godine osnovali grupu "Krida Budaja" sa ciljem da očuvaju indonežanske tradicionalne plesove. Oni često ptikazuju epizode iz hinduističkih epova, a muziku karakterišu mali setovi gongova, bubnjeva i metalofona. 

Prve večeri festivala na programu je i nastup folklornog ansambla "Timisul" iz Temišvara. Osnovan još 1968. godine važi za najbolji ansambl u Rumuniji. Njihov repertoar obuhvata preko 20 spletova igara i narodnih običaja kao što su Božićne pesme i karnevalski plesovi.

Osim Rumunije i Indonezije, svog predstavnika na otvaranju imaće i Slovenija. Na amfiteatru će nastupiti skoro stotinu mladih pevača, igrača i muzičara koji čine Akademsku folklornu grupu "Student" iz Maribora.

Bugarsku će predstaviti folklorni ansambl "Zdravac" iz Sofije koji će izvesti bogat repertoar, narodne pesme i igre iz svih regiona njihove zemlje. Zato će publika ovog festivala imati priliku da uživa uz igre iz Dobrudže, šopske, tračanske i pirinske igre.

Iz Meksika će u Niš doći članovi Društva folklornih plesova iz Meksiko sitija. Osnovan je 2002. godine kada je brojalo 8 parova, a sada tradiciju i običaje svoje zemlje plesom predstavlja 45 igrača. Festival folklora Akademski ansambl narodnih igara i pesama "Oro"

Srpske pesme, igre i običaje predstaviće Kulturno-umetničko udruženje "Kopaonička frula" iz Brusa u kome oko 50 članova svira frulu, gajde, okarinu, klarinet, kaval i gusle. Osim njih, srpsku tradiciju će prikazati Kulturno-umetnička društva "Branislav Nušić" iz Vladičinog Hana", "Kostolac" iz Kostolca, "Kraljevačka riznica" iz Kraljeva i Akademski ansambl narodnih igara i pesama "Oro" iz Niša.

Program 6. Međunarodnog studentskog festivala folklora

16. jul 2013.

19:00 - Defile učesnika Obrenovićevom ulicom
20:30 - Svečano otvaranje - Amfiteatar na keju Nišave
23:00 - Druženje - dvorište Banovine

17. jul 2013.

20:30 - Koncert u Beloj Palanci

18. jul 2013.

20:30 - Koncert u Knjaževcu

19. jul 2013.

19:30 - Koncert u Parku svetog Save
20:30 - Koncert u Beloj Palanci
23:00 - Druženje - dvorište Banovine

20. jul 2013.

19:00 - Defile učesnika Obrenovićevom ulicom
20:30 - Završni koncert - Letnja pozornica u Tvrđavi
23:00 - Druženje u dvorištu Banovine

21. jul 2013.

11:00 - Odlazak učesnika

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: