Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:40, 13. 2. 2020.

| Kultura

Učitelj iz Vranja crta strip prema priči Bukovskog

Autor:Milica DejanovićIzvor:Južne vesti
Miomir Dejanović
Kaže da je priča "Đavo je vruć" pogodna za pretvaranje u strip; foto: MiDej

Miomir Dejanović, učitelj iz Vranja koji svoje obrazovne stripove koristi kao nastavna sredstva u radu sa učenicima i autor strip - radionica za decu, ovih dana crta svoj novi projekat prema priči Đavo je bio vruć Čarlsa Bukovskog. Za Južne vesti kaže da ovaj to radi za svoju dušu i da će za sve ljubitelje stripa biti besplatan.

Jedan od osnovnih motiva zašto se odlučio da prozu Bukovskog pretvori u strip je, kaže, to što je, pored Selina i Fantea, Bukovski njegov omiljeni pisac.

Imam sve što je napisao. Davno sam pročitao njegovu priču Đavo je bio vruć i još tada sam radnju doživeo kao pogodnu za adaptaciju, za pretvaranje u strip. Sada je došao trenutak da svoju davnašnju misao realizujem - kaže Dejanović.

Miomir Dejanović Strip će imati 20 stranica, a nakon iscrtavanja olovkom kreće tuširanje, bojenje i upis teksta; foto: MiDej Strip će, kaže, verovatno imati 20 stranica, 15 je već iscrtao olovkom, a kada nacrta svih 20, sledi tuširanje nacrtanog, upis teksta i bojenje.

Ovaj strip radim “za svoju dušu”, bez žurbe, a kada bude gotov objaviću ga na svom sajtu i svojoj fejsbuk stranici, tako da će onima koji su zainteresovani za njegovo čitanje i gledanje biti dostupan besplatno. Talenat nisam kupio, pa ga neću ni prodavati - dodaje Dejanović.

Dejanović je na Učiteljskom fakultetu diplomirao na temu “Strip kao sredstvo edukacije”, a autor je strip-radionica za decu “Strip prvaci”, “Strip mi priča”, “Epidemija stripa” i “Kompjuterska izrada stripa”. Svoje stripove je dosad objavljivao u mnogim listovima i časopisima.

Inače, Dejanović svoje obrazovne stripove koristi kao nastavna sredstva u radu sa učenicima. Proglašen je za najboljeg edukatora Srbije i najboljeg nastavnika na prostorima bivše Jugoslavije, a od novčanog dela nagrade štampao je zbirku svojih i učeničkih edukativnih stripova Da ti nacrtam!

Prethodne tri godine je na Balkanskoj smotri strip autora dobijao priznanja za razvoj i popularizaciju balkanskog stripa, a njegova radna biografija našla se u Leksikonu stvaralaca koji obeležavaju srpsku prosvetu.

Podsetimo, Dejanović je krajem avgusta prošle godine iz “Pete škole”, gde je predavao godinama, prebačen u seosku školu zbog manje upisanih prvaka. Tvrdio je da mu je postavljen ultimatum - ili premeštaj ili otkaz. Direktorka je, rekao je tada, znala da će njegovom autističnom sinu zbog toga biti onemogućeno pohađanje škole koja mu je neophodna zbog socijalizacije, dok je Tijana Đokić, direktorka škole, tada objasnila da je sve urađeno po zakonu i da nije ugrozila prava učitelja i njegove porodice.

Dejanović se odlučio i na štrajk glađu koji je prekinuo kada je postignut dogovor sa direktorkom da ove školske godine radi u selu, a da ga sledeće vrati u matičnu školu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Зорица

    15:26 // 24. 2. 2020.

    По свему судећи, овај учитељ је свестрани стваралац и паметнима је јасно да човек његовог калибра неће урадити нешто непримерено.

  • Marina

    09:04 // 19. 2. 2020.

    Meni su uciteljevi stripovi zabavni i smesni, verujem da bi cak i Bukovskog adaptirao da odgovara tom njegovom stilu, ali mi se cini da zbirka stripova nece biti za decu, kao sto i (ne)pise u clanku. Ne vidim negativnu vezu izmedju njegove licne preference pisaca i onoga sto radi ali na kraju krajeva.. zar ne moze covek da postoji van svoje profesije?

  • Срба

    22:25 // 13. 2. 2020.

    Искрено, мени је мало непријатно и страх ме да мушкарац који подучава децу од првог до четвртог разреда њима пропагира Буковског (и приватно је одушевљен истим и то преноси на свој посао)..... о.О

    • Miomir Dejanovic

      06:51 // 14. 2. 2020.

      Niste razumeli. U nastavi koristim stripove vezane za sadržaje koje u školi izučavamo sa učenicima, jer ih kroz strip lakše uče i duže pamte. I učenici crtaju stripove i na republičkim i međunarodnim konkursima osvajaju prva mesta. Štampali smo zbirku učeničkih i mojih EDUKATIVNIH stripova. Ni ovo od Bukovskog neće biti vulgarno, nego zabavno. Nigde ne piše da je za decu, ali lepo je što brinete!

    • Bukovski

      11:33 // 19. 2. 2020.

      Ništa "Srbo" nisi shvatio. Pročitaj još jednom tekst. Siguran sam da ti je prijatno dok gledaš Parove, Zadruge, Farme sa porodicom. To ti je najbolja zaštita od Bukovskog!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: