Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:10, 10. 4. 2023.

| Kultura

"Udaljavanje" Bojana Vasića 52. dobitnik nagrade "Branko Miljković"

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Nagrada za najbolju zbirku poezije “Branko Miljković” biće dodelja 52. put
Pored ove nagrade dobitnik je i nagrada “Mladi Dis” i “Matićev šal” za zbirku “Srča” i “Miroslav Antić” za knjigu “Toplo bilje”, a njegove pesme prevođene su na slovenački, engleski, nemački i makedonski jezik;";Foto: Niški kulturni centar

U konkureniji od 100 knjiga pesama koje su učestvovale na konkursu za nagradu Branko Miljković, odlukom žirija zbirka pesama Udaljavanje Bojana Vasića dobitnik je nagrade, koja nosi naziv po jednom od najpoznatijih niških pesnika. Nagradu dodeljuje Grad Niš, finansijski je podržava Ministarstvo kulture, a organizator dodele je Niški kulturni centar.

Žiri u sastavu dr Jelena Mladenović, Miodrag Raičević i Petar Matović, posle detaljnog čitanja i vrednovanja pesničkih knjiga iz prošlogodišnje produkcije kažu iz NKC-a napravili su uži izbor od 12 knjiga poezije objavljenih tokom 2022. godine i dodali da je nakon poslednje sednice odlučeno su glasovima 2 prema 1 da Vasićeva zbirka poezija bude proglađena dobitnikom nagrade.

Stalnim opkoračenjima lako sprovedenim iz stiha u stih, ostvarena je velika estetska i emocionalna sugestivnost pesničkih slika, tako da udaljavanje od stvari postaje približavanje sopstvu. Ta subjektivizirana mesta nisu samo usputne prostorno-vremenske stanice, već semantički obogaćeni znakovi koji nenametljivo i inovativno prenose reference na odabranu pesničku tradiciju, čime se vrši dodatna identifikacija onog koji govori i prelazi fizičke razdaljine ne bi li pronašao put do svog jezičkog i poetskog bića - obrazložio je žiri.

Nagrada, koju je Bojan Vasić dobio, sastoji se od povelje, statuete i novčanog iznosa. Nagrada će svečano biti uručena, kako kažu organizatori, tokom maja ili juna 2023. godine u Gradskoj kući u Nišu.

Pored ove nagrade dobitnik je i nagrada Mladi Dis i Matićev šal za zbirku Srča i Miroslav Antić za knjigu Toplo bilje, a njegove pesme prevođene su na slovenački, engleski, nemački i makedonski jezik.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: