Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:45, 28. 7. 2022.

| Kultura

Uigrani vojni ansambl zadivio Nišlije - od sirtakija preko “Bela, ćao” do “Marša na Drinu”

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti
vojni ansambl 8 (1)
Održan koncert ispred Dečijeg centra; foto: Jelena Mišić

Obrade svetskih pop hitova u vojnom aranžmanu, italijanske, grčke pesme, numere Šabana Bajramovića, Zdravka Čolića, filmska muzika i tradicionalne koračnice oraspoložile su stotinak Nišlija koje su sinoć pratile koncert ansambla Ministarstva odbrane u parku “Čair”. Dečije pesme izazvale su mališane da “skoče” na binu kao u maniru najboljih rok svirki.

vojni ansambl 1 (1) Na jučerašnji datum rođen je čuveni srpski kompozitor Stanislav Binički. Vojni ansambl koji nosi njegovo ime održao je jednoipočasovni koncert u parku “Čair” pred punim gledalištem ispred Dečijeg kulturnog centra.

Žene i muškarci u uniformama i za instrumentima prošetali su Nišlije repertoarom koji je obuhvatio čitav svet i razne žanrove. Pevalo se “What a wonderful world”, “Besame mucho”, “L'italiano”, “Bella, ciao”, “Ostani” Zdravka Čolića, “Bele ruže, nežne ruže” Šabana Bajramovića, “Ruse kose”, “Niška Banja”, “Ružo rumena”.

Bilo je i filmske muzike, od one iz “Nacionalne klase”, preko nota iz “Grka Zorbe” do novijeg hita “Ponoć je” iz filma Toma.

vojni ansambl 4 (1) Ponela je i nišku publiku atmosfera, bilo je igre i pevanja, a uzvratio je i ansambl, ne samo pesmom i muzikom.

Kad bih birao gde bih se rodio, izabrao bih Niš - poručio je publici istaknuti član ansambla.

Uz aplauze, bilo je raznih postupaka karakterističnih za svirke - mladić je video-snimkom prenosio prijateljici iz Grčke kako vojnici u Nišu sviraju sirtaki, a bilo je i komentara da ih je koncert “rasentimentalisao”, do onih dečačkih da je “sigurno lepo svirati u orkestru jer ima dosta druženja”.

vojni ansambl 5 (1) Ipak, najsimpatičniji momenat svima su priredila deca - kad su krenule dečije pesme “Deca su ukras sveta” i “U svetu postoji jedno carstvo” počeli su da izlaze na binu i uskoro je bila puna mališana, prvo onih hrabrijih, pa i onih stidljivijih.

A koncert ansambla “Binički” završen je kako i dolikuje - “Maršem na Drinu” koji je komponovao upravo Stanislav Binički.

Inače, Binički jedan od najpoznatijih srpskih kompozitora, školovao se i u gimnaziji u Nišu, a radio je kao profesor u Leskovcu. Osnovao je Beogradski vojni orkestar 1899. godine čiju tradiciju čuva Umetnički ansambl Ministarstva odbrane.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zlobnik Ii

    22:44 // 28. 7. 2022.

    Mog'o je i Vulin da otpeva neku borbenu pesmu ! Doživljaj bi bio kompletan i trajao bi 15 dana ! Na sveopšte zadovoljstvo !

  • Stojko

    15:54 // 28. 7. 2022.

    Zaprašivanje komaraca "na sva usta", a za koncert Vojske, nigde ni reči. Sramota.

  • Bleki Niš

    13:46 // 28. 7. 2022.

    Zaista je bilo lepo sinoć na koncertu. Vojni orkestar je svirao i pevao od klasične, strane pa do domaćih numera. Bilo je i pesama za decu naravno. A Mars na drinu za kraj kao poslastica. Video kako je bilo na koncertu: https://youtu.be/_YFhRM810po

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: