Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:59, 4. 7. 2010.

| Kultura

"Ulična galerija" u Čairu (video)

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti

U nezavršenoj zgradi budućeg sportskog dispanzera u Čairu, otvorena je prva "Street galery" u Nišu. 

Dvospratnica koju čine samo goli zidovi i krov, čija je izgradnja započeta pre više od 10 godina, godinama je bila prava deponija i stecište narkomana. Zahvaljujući fantastičnoj ideji mladog niškog slikara, Srđana Stoiljkovića, danas je to prava galerija.

Svi zidovi na drugom spratu su prekrečeni i prepušteni umetnicima i njihovim inspiracijama. Dvadesetak umetnika je od 17. maja do 27. juna oslikavalo grafitima i muralima zidove i oivičili ih "ramovima" od stiropora.

- Krenuli smo od ideje da desetak autora iscrta grafite, ali smo shvatili da to nije dovoljno. Sada se mogu videti dela 28 autora, među kojima su i radovi Saše Markovića Mikroba, Predraga Miloševića, tvorca pokreta alternativne kulture PAK ZALET, Ekos One, međunarodnog prvaka u grafitima, Užarević Miroslava, gitariste benda Goribor, Stevana Kitića, asistenta na Likovnoj akademiji i mnogih drugih - kaže Srđan Stoiljković, tvorac projekta.

Galerija je trenutno obezbeđena žicom koja je postavljena na stepeništu koje spaja prizemlje i sprat, ali će ta zaštita uskoro biti uklonjena. Ipak, Stoiljković veruje da će radovi biti sačuvani i posle toga.

- Cilj projekta je da okupi mlade umetnike i ljubitelje umetnosti ali i "slučajne prolaznike” i da se na taj način pokrene i ubrza buđenje umetničko - ekološke svesti i nametnu zdravi stilovi života. Nadam se da će biti i onih koji će po ovim zidovima docrtati neko svoje delo i tako upotpuniti galeriju - kaže Srđan.

Vredna pomena je i činjenica da je čitav projekat realizovan sa svega 80.000 dinara, novcem koji je dobijen na konkursu "Zlatni rudnik" koji sprovodi Odbor za građansku inicijativu iz Niša.

- Zapušten prostor, neuređen, namenjen isključivo noćnim "posetiocima". Jednostavno, mesto koje bi svakako zaobišli je pretvoreno u umetnički akt, akcioni prostor, jakog konkretnog izraza, kritički i umetnički ne samo lokalnog već svesnog univerzalnog problema savremenog čoveka, delo mladih, kreativnih ljudi koji bi trebali da budu glavni životni impuls gradu Nišu. Ovo je mesto koje niste smeli, a sada morate da posetite - kaže Jovan Sekulović, istoričar umesnosti.

"Street galerija" se nalazi u niškom parku Čair, između sadašnjeg sportskog dispanzera i kupališnog kompleksa Čair. 

Radno vreme je non-stop, ali, s obzirom da nema struje, ipak preporučujemo dnevni obilazak. 

Street galerija u Čairu

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sljika

    11:50 // 9. 7. 2010.

    Fenomenalno ++++++

  • srdjan stoiljkovic

    11:16 // 5. 7. 2010.

    hvala Vama i svim umetnicima !!!! zao mi je sto vecina nije spomenuta ali ispravicemo na nasem sajtu kad bude zavrsen, svaki umetnik ce se prezentovati sa svojom biografijom i radovima....
    zivi mi bili!!!

  • Boris Lee

    23:22 // 4. 7. 2010.

    Svaka čast za ideju i realizaciju! Dobro je što još ima prostora za nove radove!!!
    Pozdrav za Sibu i ostale umetnike...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: