Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:45, 20. 9. 2021.

| Kultura

Umetnici četiri meseca stvarali u belopalanačkom selu poznatom po plantaži lavande

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
1 (10)
Završnica kulturnog projekta "Pigmalion"; foto: MIRC

U živopisnom ambijentu plantaže lavande u belopalanačkom selu Tamnjanica 16 umetnika je od maja do septembra stvaralo svoja umetnička dela, a u okviru projekta "Pigmalion". Priroda, planine, ljubičasta polja kao u Provansi i mir i tišina su ih, kažu, inspirisali da ideje prenose na platno, a njihova dela će biti prikazana na izložbi do kraja godine.

Umetnici su imali prilike da se na specifičnom prostoru na jugu zemlje druže i stvaraju četiri meseca, gde su iskazali viđenje "budućnoti života", kako je i naziv projekta dve države - Srbije i Slovenije. 4 (2) Umetnici u Tamnjanici; foto: MIRC

Da ih je upravo priroda u Tamnjanici inspirisala za rad, kaže umetnica Jelena Šalinić Terzić i dodaje da svaki delić juga nosi nešto u sebi - od mediteranske bujnosti, raskoši i lepote.

Ovakav prostor je inače nešto čime se ja bavim u slikarstvu i crtežu. Ove planine i stene su jedan veličanstveni prirodni amfiteatar sa pogledom na, ako tako može da se kaže, na neka tri lanca, odnosno tri grupacije. Ova raskoš u osvetljenju i u teksturi, boji je ono što me uvek vodi u istraživanjima - ističe ona.

2 (4) Inspirisani prirodom Tamnjanice; foto: MIRC Puna je utisaka i umetnica Helena Tahir, jer je prvi put negde u Srbiji van Beograda, pa očekuje da će ta kolonija da obogati njeno iskustvo. Posle izolacije zbog pandemije virusa korona, umetnik iz Slovenije Arjan Pregl kaže da je zadovoljan što je upoznao druge slikare, koji primenjuju drugačiji način rada. Budućnost ispituje u svojim slikama.

Živimo u nepredvidivom dobu i sadašnji trenutak nije dobar u političkim i drugim aspektima, jer nas može usmeriti ka nekim totalitarizmima i devastacije zemlje i vazduha protiv čega se sve glasnije čuje glas. Ipak, imam neki optimizam, jer dolaze nove generacije koje su svesne toga i to je ključno pitanje današnjice. Ako to nadovežem na moje slike, ja radim sada seriju slika na kojima ima upitnik što mogu da predstavim kao ispitivanje umetnosti i budućnosti moje okoline ali i sveta - navodi.

Umetnici Željko Đurović iz Srbije i njegov kolega Gašpar Kapuder iz Slovenije ne nalaze inspiraciju za svoja dela neposredno iz prirode, ali su istakli da im je mir kojim su bili okruženi tokom kolonije pomogao da se umetnički izraze. Polja Tamnjanica Polja Tamnjanice; Foto: V. M. R.

Iako spadam u umetnike na koga mesto stvaranja ne utiče šta će raditi, jer ja radim to što sam zamislio i gradim svoju poetiku, ali u ovakvom ambijentu mira i tišine umetnik može samo da se motiviše da opušteno radi i stvara - kaže Đurović.

Iz društva "Pigmalion" kažu da će do kraja godine biti organizovana izložba dela koja su nastala u Tamnjanici.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: