Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:27, 8. 8. 2018.

| Kultura

Umetnici inspirisani džezom stvaraju tokom "Nišvila" kod izgorelih ateljea

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Art to go jazzy
Sve što ih inspiriše na "Nišvilu" pretvore u umetničko delo; foto: JV

U kreativnom ambijentu, ispred izgorelih ateljea u niškoj Tvrđavi, 22 umetnika iz Srbije, Bugarske, Makedonije i Engleske stvaraće do 12. avgusta, na novoj "Art to go jazzy" koloniji koja se održava tokom Nišvila, a inspiraciju će pronaći u džezu i umetnicima koji će narednih dana svirati u Nišu. Svi su pozvani da im se pridruže i saznaju više o stvaralačkom procesu, a mogu da isprate i večernje izložbe i pogledaju filmove na bioskopskom platnu.

Umetnici različitih senzibiliteta, likovnih izraza i rukopisa, kako navode u Udruženju "Artef", stvaraće inspirisani džezom, a time organizatori žele da doprinesu kvalitetu, raznolikosti i značaju multikulturalnosti, multiuniverzalnosti i multipovezanosti različitih izraza i formi na jednom mestu.

Mesto održavanja kolonije članovi udruženja "Artef" će vizuelno mapirati kreativnim instalacijama i objektima koji će imati vizuelno upečatljiv, ali i funkcionalan karakter, tako da umetnici i posetioci mogu osetiti duh festivala, sinergiju četkica i nota i upuste se u stvaralački proces - kažu u Udruženju.

Ove godine odabrana su 22 umetnika, dodaju, koja se bave skulpturama, slikama, crtežima i multimedijom.

Učesnici iz Srbije su Nevena Stefanović, Jelena Živković, Milena Krstić, Arpad Pulai, Milena Vukajlović, Marko Veljković, Novak Novaković, Ana Vukadinović, Jana Mitrovska, Milena Kulić, Nevena Ljubenović, Andrijana Antanasijević, Dušan Stanojević, Stefan Sladić, Nenad Stamenković, Đorđe Stevanović, Miljan Nedeljković, Nikola Stojanović. Ovogodišnji gosti iz inostranstva su Hristo Bozukoviz Bugarske, Konstantin Popovsk iz Makedonije i Albam Liam iz Engleske.

Projektom predstavljamo mlade umetnike, do 36. godine, a naši učesnici su: profesori, studenti: osnovnih, master, doktorskih studija, dizajneri, magistri, slobodni umetnici, nastavnici, direktor muzeja. Od naših učesnika očekuje se da svoje radove prilagode ideji festivala. Tematska odrednica je džez kao sloboda umetničkog izražavanja, odatle i potiče naziv projekta „Art to go jazzy“ - dodaju.

Podsećaju da su odabrali da se kolonija održava u ovom delu niške Tvrđave kako bi skrenuli pažnju na nekoliko ateljea koji su izgoreli još 2003. godine i dalje su "ružan podsetnik o stanju u kulturi".

Cilj umetničke džez kolonije je da angažuje mlade, školovane umetnike, koji će imati mogućnost da se promovišu i povezuju, kako kažu, ali i da postanu dostupniji publici i predstave se van galerijskih prostora.

Saradnja umetnika okupljenih na jednom mestu rezultirala je i rezultiraće razmenom iskustava, otvorenim raspravama o umetnosti i kulturi danas, o ambijentu i konzumentima kulture, te i o nužnoj potrebi za implementiranje vrhunske umetnosti i kulture u sve pore našeg društva - ističu.

Podsetimo, "Art to go jazzy" se ove godine održava po treći put tokom niškog džez festivala, a prošle godine su umetnici pronalazili inspiraciju u džezu i izvođačima koji su nastupili, a zahvaljujući Neveni Stefanović i Jeleni Živković iz "Artefa" stvarali su u prijatnom i kreativnom ambijentu niške Tvrđave.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: