Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:26, 17. 3. 2024.

| Kultura

Umetnički radovi kreirani na pisaćoj mašini otvorili sezonu niške ulične galerije

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Mezanin izložba (4)
Otvorena nova izložbena sezona u "Mezaninu"; foto: Nikola Đukić

Novu izlagačku sezonu u uličnoj galeriji Mezanin u centru Niša otvorila je umetnica iz Pančeva Isidora Stojanović, koja je korišćenjem znakova interpunkcije na pisaćoj mašini prikazala četiri osnovna elementa - vodu, vazduh, vatru i zemlju. Autorka ističe da joj je upravo mašina za pisanje pomogla da detalje pozicionira na željeno mesto.

Mezanin izložba (1) Publika mogla da prisustvuje radovima napravljenim na pisaćoj mašini; foto: Nikola Đukić Svaki element se predstavlja svojim karakterističnim bojama i teksturama, rekli su organizatori izložbe i dodali da je vatra predstavljena crvenim slovima i znakovima interpunkcije, voda plavim pigmentima, zemlja crnim tragovima, dok vazduh ostavlja svoj bezbojni pečat kroz samu belinu papira.

Mezanin izložba Predstavljena 4 elementa - voda, vazduh, vatra i zemlja; foto: Nikola Đukić 26-godišnja Isodora kaže da joj je trebalo dva meseca intenzivnog rada da završi radove na postavci “Elementi”.

Padne mi koncentracija nekada, pa onda moram ispočetka. Od drugih radova tu spada i sečenje papira i bojenje trake. Prilično je zahtevno kada su u pitanju ovako veliki radovi, naročito po pitanju entuzijazma, jer kako vreme protiče rad uspeva da iscedi sve iz mene. Kada je gotovo, zapravo shvatiš da je trud bio vredan - kaže Stojanović.

Mezanin izložba (5) Izložba će u Balkanskoj ulici biti izložena mesec dana kada se očekuje nova postavka; foto: Nikola Đukić Napominje da je spontano došla na ideju da umetnički rad sprovede u delo uz pomoć pisaće mašine, i da je uverena da bi publika videla da je njen rad usiljen da nije bilo to spontanosti.

Mezanin izložba (3) Otvorena izložba "Elementi"; foto: Nikola Đukić Organizatori iz Ulične galerije Mezanin ističu da je izložba “Elementi” jedinstvena umetnička perspektiva i da je inspirisana budističnom filozofijom koja tvrdi da su voda, vazduh, vatra i zemlja elementi koji su prisutni u svakom deliću materije i da je umetnica istraživala njihovu međusobnu povezanost i vitalnu ulogu u održavanju ravnoteže u prirodi i životu.

Mezanin izložba (2) Predrag Stamenković, organizatori i autorka izložbe Isidora Stojković; foto: Nikola Đukić Iz Mezanina ističu da će nakon uvodne izložbe umetnice iz Pančeva, Nišlije biti u prilici da vide još 6 izložbi, ali da postoji mogućnost da će tokom ove sezone biti prikazane još 3 izložbe, kao i to da će i ove godine nastaviti da Balkansku ulicu čine uporištem kulture i prijateljstva.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: