Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:58, 29. 6. 2018.

| Kultura

Upoznavanje građana juga Srbije sa migrantima kroz izložbe fotografija

Autor:I. M.Izvor:Južne vesti
migranti izbeglice foto i.m
Pored druženja, južnjaci će moći da pogledaju i izložbe fotografija; foto: I.M.

Počev od subote, narednih dana će se u Vranju, Preševu, Bujanovcu i Pirotu održati niz manifestacija kroz koje će se lokalno stanovništvo upoznati sa svojim “komšijama” smeštenim u prihvatnim centrima.

Iako već mesecima, pojedini duže i od godinu dana, žive jedni pored drugih, izbeglice sa Bliskog istoka i iz srednje Azije borave u blizini više srpskih gradova bez pravog kontakta sa lokalnom zajednicom.

Reč je o pripadnicima velikih i veoma bogatih kultura, kako kroz istoriju, tako i danas. Prava je šteta ne iskoristiti priliku da se, posle odličnog gostoprimstva, ne upoznaju sa srpskom kulturom. Iako su persijska, koja je mahom zastupljena u prihvatnim centrima, i srpska kultura sada udaljene, u prošlosti su se često preplitale, te je sada prava prilika da se još bolje upoznaju. Sigurno je da razlika ima, ali stanovnici srpskih gradova biće sigurno iznenađeni koliko ima i sličnosti – poručuju organizatori.

U subotu, 30. juna, ispred tržnog centra u centru Vranja, od 11 do 14 sati, biće postavljena izložba fotografija sa tematikom migrantske krize, a prolaznici će imati priliku da razgovaraju sa izbeglicama. Građanima će biti podeljene i majice, kao simboličan gest i uspomena na ovaj susret ljudi različitih kultura koji žive u istom gradu.

Isti događaj će u nedelju biti održan u Preševu, u bujanovcu će izložba biti postavljena u ponedeljak, dok će građani Pirota biti u prilici da se sa migrantima druže u utorak.

Ovaj projekat realizuje Nevladina organizacija RAS (Refugee aid Serbia).

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: