Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:47, 29. 8. 2019.

| Kultura

"Urban fest" počinje 1. septembra

Autor:M. DejanovićIzvor:Južne vesti
vodja
10 predstava u dvorištu Banovine; foto: I. M.

Na 15. Međunarodnom studentskom festivalu “Urban fest” na kome će se od 1. do 5. septembra mladi glumci izvešće 10 predstava u dvorišitu Banovine. Organizatori očekuju ansamble iz Rusije, Belgoroda, Banja Luke, Beograda, Novog Sada i Kragujevca. Kako je najavljeno, novina ove godine su okrugli stolovi otvoreni za sve koji želi da se uključe u razgovor o predstavama i pozorištu.

Na ovogodišnjem “Urban festu” za ljubitelje teatra koji organizuje Studentski kulturni centar, takmičiče se 10 predstava, a biraće se glavne i epizodne muške i ženske uloge. Za Gran Pri će, kako kažu iz SKC-a, moći da se bore pojedinci ili ansambli. Prvi put se uvodi još jedno priznanje “Nagrada okruglog stola”.

urban-fest-foto-skc Prvi put se uvodi priznanje "Nagrada okruglog stola"; foto: SKC Svako veče u dvorištu Univerziteta u Nišu biće izvedene dve predstave, od 20:30 i 22 sata, a između dve predstave prikazivaće se najzanimljiviji delovi sa učešća u okruglim stolovima.

Umetnički direktor festivala Aleksandar Mihailović rekao je da je tema ovog festivala kao i uvek mutacija vrednosnih sistema koji nas okružuju.

To više nije samo tema nas u urbanim sredinama, to je jedno globalno pitanje. Ako izuzmemo par naslova koji su ukorenjeni u nešto što je deo prošlosti, sve ostale predstave su vrlo socijalno aktivne i govore o jakom generacijskom impulsu u vremenu u kome živimo - istakao je Mihailović.

Festivalska priča počinje u nedelju 1. septembra monodramom “I drvo je reklo nemoj” koja je posvećena Branku Miljkoviću i rad je Nišlije Marka Radojevića sa Akademije umetnosti u Banja Luci, a zatvoriće ga predstava “Tačka” koja je van konkurencije i u čast nagrađenih. Delo je kragujevačkog teatra koji je pre par godina osvojio Gran Pri, a ujedno je i najmlađi ansambl, otkrivaju iz SKC-a.

Domaćin festivala, Akademsko pozorište SKC-a iz Niša predstaviće se predstavom “Mamin dašak u svemiru” Dušana Matejića, koja je učestvovala na svim domaćim pozorišnim festivalima i osvojila 26 nagrada, a ovo joj je prvo učešće na “Urban festu”.

O nagradama za najbolje odlučuju Borjana Gerogieva, docent na FDU u Sofiji, koja je predsednica žirija, scenograf Ivana Savić iz Niša i Uroš Milojević, glumac iz Niša. Ulaz na sve predstave će biti slobodan.

Kompletan repertoar pogledajte ovde.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: