Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:34, 30. 7. 2013.

| Kultura

Uskoro nova knjiga Dejana Stojiljkovića

Autor:Maja MicićIzvor:Južne vesti
d

“Znamenje anđela”, nova knjiga Nišlije Dejana Stojiljkovića, autora bestselera “Konstantinovo raskršće” i “Duge noći i crne zastave” izaći će krajem oktobra.

Istorijska drama “Znamenje anđela”, prema rečima Stojiljkovića, najzrelije je i najozbiljnije delo do sada. Priča prati cara Konstantina i svetog Đorđa, koji su vojnici, ali i Dimitrija, koji je filozofski nastrojen. Kroz njegov lik autor govori o Rimskom carstvu i za taj period tipičnu dekadenciju i filozofiju.

- Knjiga ima dosta takozvane književne statike, a pisana je pod uticajem rimskih i grčkih filozofa. Uzor su mi bili “Hadrijanovi memoari”. Lako se čita kao i prethodne, ali je i zrelija i ozbiljnija - kaže Stojiljković.

“Konstantinovo raskršće” događa se u 3 dana, “Duge noći i crne zastave” u 10, a ova knjiga pokriva period od 30 godina, pa je, objašnjava autor, sama struktura ovog dela mnogo drugačija.

Opisan je, dodaje Stojiljković, i preobražaj Rimskog carstva pred sam njegov kraj i propadanje, ali i rađanje Vizantije.

Kao građu za delo koristio je starozavetna predanja i žitija svetaca, pa zato knjiga ima i fantastične i bajkovite elemente.

- U romanu je, između ostalog, opisano i stradanje svetog Đorđa i verujem da će to biti posebno zanimljivo čitaocima, naročito onima koji ga slave - kaže Stojiljković.

Pedstava “Konstantin”, za koju je Stojiljković pisao scenario, i knjiga “Znamenje anđela”, nemaju, prema rečima autora, mnogo sličnosti.

- Za predstavu je korišćeno samo par segmenata iz romana i to uglavnom iz Konstantinovog života, tako da je knjiga mnogo šira - kaže Stojiljković.

U prethodnom delu, kaže Stojiljković, nije bilo “jakog” negativca, pa je u “Znamenju anđela” “greška” ispravljena uvođenjem lika Galerija, koji je je bio jedan od pokretača progona hrišćana.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: