Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:42, 20. 8. 2018.

| Kultura

Uskoro potpuno renoviranje nalazišta Medijana i dela sale Lutkarskog

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Medijana
Nakon svih radova ovaj arheološki park bi trebalo da bude otvoren za posetioce tokom cele godine; foto: Vanja Keser

Nastavak istraživanja arheološkog lokaliteta Medijana i njegova turistička prezentacija, kao i rekonstrukcija zgrade Muzeja na ovoj lokaciji, posle brojnih obećanja i odlaganja trebalo bi da budu završeni za 6 meseci, u okviru zajedničkog projekta Ministarstva kulture i Grada koji će platiti svi građani oko 142 miliona dinara, a renoviraće se i sala Pozorišta lutaka.

Većnica za kulturu Jelena Mitrovski kaže da je Gradsko veće donelo zaključak o sufinansiranju ovog projekta sa Ministarstvom kulture, a nakon što ugovor sa njima potpiše gradonačelnik Darko Bulatović počeće i postupak javnih nabavki i sve što je potrebno da bi radovi mogli da krenu.

Do kraja godine bi trebalo da se završe svi poslovi vezani za taj projekat - kaže Mitrovski.

Plan je da se uradi turistička prezentacija ovog značajnog lokaliteta, a trebalo bi i da budu nastavljena istraživanja, dodaje većnica, kao i renoviranje zgrade Muzeja koja je ranije oštećena i čija rekonstrukcija je već nekoliko puta najavljivana.

Mitrovski kaže da će i Ministarstvo privrede da ulaže novac građana u lokalitet Medijana, te je plan da svih 5 hektara bude potpuno sređeno i samim tim cele godine dostupno za građane i turiste.

Da potpuno završimo to i da nalazište ne bude jednim delom godine otvoreno, jednom zatvoreno, tako da je to što se tiče Ministarstva kulture i do kraja godine bi trebalo sve da se završi i da narednih godina ono bude potpuno dostupno. Sada će biti potpuno sređena zgrada Muzeja, završiće se istraživanja koja su potrebna da se izvrše i turistička prezentacija celog lokaliteta iz ovih sredstava koje smo dobili preko Ministarstva kulture - navodi Mitrovski.

Deo novca biće namenjen i za Pozorište lutaka, u koje godinama ništa nije ulagano, ističe Mitrovski, a planirano je da se zamene sedišta i pod, kako bi deca koja su najčešća publika ovog teatra bila bezbedna. Inače, Lutkarsko ove godine proslavlja 60 godina postojanja, dodaje, a decenijama nije renovirano, te su ga i zbog toga uvrstili u ovaj projekat.

Podsetimo, samo mesec dana koliko je bilo otvoreno za posetioce, ovaj lokalitet kraj Niša je od juna zatvoren za posetioce, jer se svakog trenutka očekuje da se radovi nastave. Iako je turistika sezona u jeku, građani i turisti će tek na proleće sledeće godine moći da ga obilaze.


Od 142 miliona najviše para za Medijanu

Projekat zajedno sa PDV-om vredi oko 142 miliona dinara, a od toga Ministarstvo kulture daje 33 miliona za 4 potprojekta.

Kako piše u obrazloženju, parama koje daje Ministarstvo kulture sa 5,4 miliona dinara biće zamenjeni podovi i sedišta u pozorišnoj sali Lutkarskog, 5,2 miliona je namanjeno za arheološka istraživanja i druge radove na arheološkom parku Medijana, dok je za rekonstrukciju zgrade opredeljeno 21,8 miliona.

Ostatak para daje Grad Niš, najvećim delom iz budžeta, a nešto više od 55 miliona dinara je, kako navode, njihov doprinos "ulaganju u savremeno stvaralaštvo i kulturno nasleđe". Od toga je skoro 9 miliona novi izdatak iz gradske kase, dok je oko 44 miliona već predviđeno budžetom za ovu godinu.

Troškovi koji predstavljaju novi izdatak Grada Niša, kako bi se projektom definisane aktivnosti sprovele, i to u ukupnom iznosu od 8,9 miliona dinara, za sledeće stavke „Projekat arheoloških istraživanja, prezentacije, planiranja i radova na arheološkom parku Medijana“: Izrada Projekta turističke prezentacije kompleksa arheološkog nalazišta Medijana, u iznosu od 550.000 dinara; Izrada Projekta Zaštitne konstrukcije nad Termama, u iznosu od 560.000 dinara; Radovi na krovnom pokrivaču, u iznosu od 3,4 miliona dinara; Realizacija Projekta turističke prezentacije kompleksa arheološkog nalazišta Medijana, u iznosu od 4,4 miliona dinara - piše u obrazloženju.

Podsetimo, poslednji put je renoviranje zgrade Muzeja koja je oštećena natkrivanjem arheološkog nalazišta Medijana najavljeno je krajem prošle godine, a ove godine su iz KLER-a najavili i završetak natkrivanja nalazišta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • nikola

    19:17 // 26. 9. 2018.

    Zaludo bacanje para za velelepan zaštitni objekat, kada arheolozi i umetnici nemaju volje da se, osim objekta, nešto drugo vidi. Znači ne rade!!!
    Pa Medjana je za posetioce zatvorena još 2015.te, a danas se mogu videti ..
    .. pa ništa

  • Don Kihot

    11:15 // 21. 8. 2018.

    Kaze Većnica do kraja godine će biti završeni projekti.

    Što se tiče Pozorišta, to znači da će pola sezone biti bačeno. Znajući njihove tendere i pobratimske izvođače radova, cela sezona je bačena.

    Šta ste ove godine gledali u lutkarskom , gledali ste.

    P.S. Ako većnica čita komentare JV, predlažem renoviranje pozorišta u periodu letnje pauze.

  • Lj.M. "Zavod za urbanizam"

    18:08 // 20. 8. 2018.

    Iz priloga se tačno vidi, da se Muzej izborio za oživljavanje Medijane.

    • Zavod za urbanizam

      15:48 // 21. 8. 2018.

      Za razliku od tebe sto nista nisi uradio 4 godine dok si bio u Zavodu, ni za Zavod, ni za Grad.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: