Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:50, 19. 12. 2022.

| Kultura

Uticaj gradova na razvoj moderne kulture i umetnosti na izložbi u Sinagogi

Autor:N. Đ.Izvor:Južne vesti
Izložbu će činiti autentični eksponati; foto: arhiva JV
Na izložbi biće predstavljeno 48 radova izvedenih različitim tehnikama; foto: arhiva JV

Izložba i katalog “Gradovi: Izvestan pogled” savetnice Narodnog muzeja Srbije Dragane Kovačić biće izložena u četvrtak, 22. decembra, od 13 sati u galeriji Sinagoga u Nišu. Tematika izložbe biće predstavljanje grada kao ključnog mesta razvoja moderne kulture i umetnosti.

Način na koji je grad bio posmatran i tumačen, kažu organizatori, modifikovao se vremenom, kao i to da izložba suočava dva perioda, prve četvrtine devetnaestog i dvadesetog veka, kako bi se prikazala konvencionalna promena grada.

Budući da na izložbi nije ispraćen sam proces promena, ova dva perioda su eliptično spojena. Otisci grafičara iz Belgije, Holandije, Čehoslovačke, Poljske i Austrije, koji sačinjavaju izložbu „Gradovi: izvestan pogled“ predstavljaju određeni standard u vizuelnoj kulturi svoga vremena. Zbog toga je njihova predstava grada izvesna - rekli su iz Narodnog muzeja Niš.

Na izložbi biće predstavljeno 48 radova izvedenih različitim tehnikama, koje, kako su rekli, odlikuje vrhunsko umeće obrade grafičke ploče i štampe. Nakon otvaranja izložbe, zainteresovani moći će da vide postavku radnim danima od 10 do 17 sati, odnosno vikendom do 15 sati, a ulaz će biti besplatan.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: