Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:15, 13. 8. 2023.

| Kultura

Uz nastup "Asian Dub Foundation" treće veče "Nišvila" opravdalo epitet džez festivala

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
nišvil treće (4)
foto: JV / N. Đ.

Posetioci Nišvila imali su prilike da trećeg dana festivala uživaju u zvucima tradicionalnog, modernog i eksperimentalnog džeza, koji je odzvanjao zidinama niške Tvrđave. Preformansi Asian Dub Foundation-a iz Velike Britanije i kubansko/slovenačkog EuroCubans-a, ostavili su utisak na publiku i time opravdali uloge hedlajnera, a čime je pretposlednje veče festivala zaista bilo u duhu džeza.

Nastupom kvarteta Bojana Cvetkovića zvanično je počeo program na glavnoj bini niškog džez festivala. Varijacijom različitih džez standarda, publika je imala prilike da vidi zbog čega je Cvetković okarakterisan kao jedan od angažovanijih pijanista novije džez generacije.

nišvil treće (3) foto: JV / N. Đ. Nakon uvodnog koncerta, usledio je nastup još jednog džez kvarteta, Motel Kaiju iz Italije koji je prisutnima kombinacijom modernog i tradicionalnog džeza poslao pozitivne vibracije.

I treći nastup treće večeri Nišvila bio je posvećen džezu. Australijski bend Brekky Boy, koji su spojili instrumentalni i elektronski džez, sa minimalističkim melodijama.

Odlično veče, malo je mirnije nego prethodnih dana, ali mislim da bi više ovakvih džez bendova trebalo da dobije priliku da nastupa na džez festivalu. Od ukupno 6 bendova večeras 4 je sviralo džez - rekla je Ivana.

nišvil treće foto: JV / N. Đ.U 22:40 usledio je prvi hedlajner večeri, kada je nastupio nekadašnji član Budena Vista Social Club-a Huan de Markos Gonsales zajedno sa bendom EuroCubans, koji predvodi slovenački pekusionista Črta Pšeničina, čiji je nastup publika Nišvila sa nesrtpljenjem čekala čitave večeri i još jednom pokazala da kubanska muzika uvek dobro prolazi u Nišu.

Kada ih vidite ovako razigrane na bini, nebitno je šta sviraju, nebitno je šta pevaju, jednostavno vas hipnotišu i ne možete da prestanete da se njišete u ritmu njihove muzike - kaže Danilo.

Nastup Kubanaca razmrdao je posetioce i pripremio ih za sledeće hedlajnere. Na bini su se pojavili članovi benda Asian Dub Foundation i od starta pokazali da će pružiti veoma energičan nastup, a bend je predstavio neke od svojih najpoznatijih pesama, između ostalih i sa albuma Acces Denied, koji je 2021. godine bio najprodavaniji album u Velikoj Britaniji.

Njihov nastup frontmen benda započeo je pitajući posetioce na srpskom jeziku kako su, a zatim su usledili čvrsti rifovi, uz koje su

Imam osećaj kao da sam slušala Prodidži na Nišvilu i mogu da priznam da mi se dopalo - rekla je Jovana.

Program na glavnoj bini završen je ponovo džezom i nastupom slovenačkih džez entuzijasta iz Jazz Punt Big Benda.

Na ostalim binama takođe je bilo gužve, gde su posetioci mogli da uživaju u različitim muzičkim žanrovima, mladih i iskusnijih bendova, koje su gromoglasnim aplauzima pozdravljali iz publike.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: