Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:38, 6. 9. 2016.

| Kultura

Vajari pobedili na gradskom konkursu, a ostali bez osvojenog novca

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
Sinđelićev trg
Spomenik bi trebalo da bude postavljen na Sinđelićevom trgu; foto: www.dign.rs

Troje vajara - pobednici gradskog konkursa za idejno rešenje za Spomenik oslobodiocima Niša, izabrani još u februaru, od predviđenih 600.000 dinara za prvo, 400.000 dinara za drugo i 200.000 dinara za treće mesto - nisu videli ni dinar, a najavljena skulptura daleko je od izgradnje.

Umetnici kažu da su u neformalnim razgovorima sa gradskom vlašću čuli da para za njih nema, bez obzira na to što su ovo zaradili pobedom na konkursu koji je u januaru, kao javna nabavka, bio objavljen na sajtu Direkcije za izgradnju Grada.

Akademski vajar iz Leskovca Bojan Konstantinović je sa koautorom inženjerom arhitekture Milenom Kostić na ovom konkursu pobedio 11 kolega, ali od toga ovaj umetnik zasada nema nikakvu korist.

Ovo je velika sramota! Tri izabrana rada su otkupni radovi, što znači da se isplatom zadržava pravo na njihovo korišćenje. Grad Niš je napravio ogroman projekat i sada nema novca, a naši troškovi? - kaže Konstantinović.

Spomenik oslobodiocima Pobedničko rešenje po kome je izrada skulpture već trebalo da počne; foto: Vanja KeserKako objašnjava, on i njegove kolege su, da bi konkurisali, morali da angažuje još nekoliko ljudi, što znači da je svako, osim vremena, kreativnosti i znanja, u osmišljavanje i predstavljanje idejnog predloga uložio i sopstveni novac.

Ja sam angažovao arhitektu kome i sam dugujem, a da ne pričam koliko sam puta iz Leskovca morao u Niš na razgovore. Čak sam nakon svega toga iznajmio i halu jer nije lako da nađete prostor gde biste gradili skulpturu od 5 metara. Nema novca za nešto što bi ostalo za pokolenja - kaže ovaj umetnik.


Na vidiku nema ni nagrada, ali ni spomenika

Ugovor sa Konstantinovićem o izgradnji spomenika na Sinđelićevom trgu još nije potpisan iako je prethodna vlast, koja je formirala i odbor za postavljanje tog spomenika, planirala da se venci pred novi spomenik polože već 14. oktobra ove godine.

Osim toga, u tekstu Konkursa jasno stoji da "odluka žirija obavezuje naručioca da se prvonagrađeni rad izvodi".

Bez novca ostali su i diplomirani vajar Radoš Radenković i inženjer arhitekture Marija Lukić, koji su osvojili drugu, kao i Sara Nikolić, dobitnica treće nagrade.

Da je reč o sramoti za Niš smatra i jedan od članova žirija ovog konkursa - vajar Vladan Ašanin. 

Podsmevaju nam se. Nagrade nisu isplatili, a 7 miliona dinara je bilo izdvojeno za pripremu i sprovođenje konkursa. A još jedna nelogičnost je što prva tri mesta nisu nagrađena, a ostali učesnici su dobili po 50.000 dinara - kaže Ašanin.


Ko koči isplatu? 

U Direkciji za igradnju Grada, koja je formalno raspisala ovaj konkurs, rečeno nam je da se za pitanja u vezi sa isplatom nagrada obratimo Upravi za finansije. Iz ove gradske uprave uputili su nas na Upravu za kulturu, a tamo kažu da u raspisivanju konkursa nisu ni učestvovali, tako da nemaju veze sa isplatom novca.

Prema njihovim rečima, oni su delimično uključeni samo u proceduru za postavljanje spomenika, a ona je, dodaju, u toku.

Od nadležnog ministarstva čeka se saglasnost za postupak postavljanja spomenika. Čim ona stigne procedura će biti nastavljena - kažu u Upravi za kulturu. 

Podsetimo, prethodna gradska vlast je za sve aktivnosti u vezi sa Spomenikom oslobodiocima - konkurs, nagrade vajarima, pripremu terena, izradu skulpture i njeno postavljanje, iz budžeta grada bila izdvojila 7 miliona dinara

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Euridika

    00:57 // 8. 9. 2016.

    Odavno smo se pruzili ka Pandori, iz gluposti ili radoznalosti. Kada se kutija otvorila zevali smo zacudjeno. Sada zivimo u njenoj prosutoj utrobi. I ne znamo kako smo se tu nasli. Da je kulture, obrazovanja, znanja i vaspitanja,da je umetnosti posast bi ostala u blatu. Sramotno je i zlocinacko prema sopstvenoj deci obespraviti umetnost i umetnika. Narod se davi u blatu primitivzma. Ne dozvolite!

  • Mara

    23:39 // 7. 9. 2016.

    Ne znam samo dokle ce akademske umetnike ovakvim ponasanjem lokalne samouprave da smatraju nepotrbnim i suvisnim u ovoj zemlji i to sto posteno dobiju na konkursu svojom zaslugom na kraju ne dobiju nagradu. Toliko o kulturi na jugu Srbije...

  • Modiljani

    13:25 // 7. 9. 2016.

    Sramota je da neuki ljudi komentarišu a planiran spomenik jeste korektno uradjen i predložio ga je vajar koji je profesionalac i čiji rad pratim godinama. O podeli para onoj devetorici neću ni da pričam, sramota

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: