Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:22, 6. 11. 2013.

| Kultura

Veče fizike u Nišu

Autor:Maja MicićIzvor:Južne vesti
f
foto: vesnamihajlovicblog.wordpress.com; Šansa da se zavole prirodne nauke

U četvrtak, 7. novembra od 19:30 u amfiteatru na Prirodno-matematičkog fakulteta posetioci će moći da čuju naučno-popularno predavanje o ovogodišnjoj Nobelovoj nagradi za fiziku.

Predavanje o Higsovoj čestici i dobitnicima Fransoi Angleru i Piteru Higsu održaće, kako je najavljeno, prof. dr Goran Đorđević sa Departmana za fiziku.

- Nagradu su dobili za teorijsko otkriće mehanizma koji daje značajan doprinos razumevanju porekla mase subatomskih čestica i predviđanje postojanja masivne skalarne čestice - kažu sa fakulteta.

Posetioci ovog predavanja moći će da saznaju više o radu ove dvojice naučnika i njihovih kolega, o osnovama teorijskog modela-Hisovog mehanizma.

U nastavku večeri Biljana Jovanović iz gimnazije “Stevan Sremac” govoriće, kako je najavljeno, o iskustvima stečenim tokom učešća na programu održanom ovog leta u CERN-u i o mogućnosti da naši nastavnici posete i usvaršavaju se u ovoj velikoj naučnoj instituciji.

Predsednik Društva fizičara Niš mr Dragoljub Dimitirijević informisaće prisutne o mogućnostima posete CERN-u, pre svega za nastavnike i najbolje mlade fizičare, a Gordana Stanojević, profesor iz škole "Učitelj Tasa", predstaviće ovogodišnji ciklus "Gradske škole fizike za osnovce".

Nastavak programa prvenstveno je, kako kažu, namenjen nastavnicima, i u ovom delu prof. dr Ljubiša Nešić predstaviće predstojeći “Simpozijum o eksperimentu u savremenoj nastavi fizike“, a Slavoljub Radulović govoriće o “Simpozijum o eksperimentu u srednjoškolskoj nastavi fizike“.

Ulaz je slobodan, a sa fakulteta pozivaju sve ljubitelje fizike i nauke da prisustvuju programu.

Detaljniji program večeri dostupan je ovde.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: