Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:42, 6. 3. 2024.

| Kultura

Veče penjačkog filma u Niškom kulturnom centru

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
penjanje
U četvrtak od 19 sati; foto: Niški kulturni centar

Ljubitelji filma imaće priliku da u četvrtak, 7. marta, od 19 sati, u maloj sali Niškog kulturnog centra besplatno pogledaju četiri kratka filma o penjanju i penjačkim izazovima.

Na repertoaru je film With My Heart, koji prati filozofsku avanturu japanskog fenomena penjanja, Sachi Amme, sa osvrtom na uspon na mitsku planinu Mizugaki. To ostvarenje traje 22 minuta.

Pet minuta duže traje film Yeah Buddy o australijskoj penjačici Angie Scarth-Johnson, koja je prvo ostvarila uspeh postavljanjem rekorda u mlađim kategorijama, a zatim se udružuje sa veterankom avanturističkog penjanja Hazel Findlay. Njih dve istražuju najbolje od penjanja bez osiguranja iznad mora Majorki.

Jirishanca je film od 31 minut o poznatim aplinistima Josh Wharton i Vince Anderson, koji pokušavaju slobodan uspon na Jirrishancu, epski vrh visok 6.000 metara u peruanskim Andima.

Dvojac će morati da se suoči sa 5.13 penjanjem po stenama, horizontalnim ledenim krovovima, tehničkim mešovitim terenom i opasnim snežnim pečurkama, dok usklađuju rizik penjanja sa svojom ljubavlju prema alpskoj avanturi - navode organizatori.

Publika će moći da pogleda i film Climbing Never Die o penjačkom novinaru koji putuje duboko u ratom razorenu Ukrajinu, kako bi otkrio zajednicu koju drže penjanje i patriotizam, ali koja je neizbrisivo promenjena ratom. To je novinar Matt Groom, a film traje 38 minuta.

Ulaz je za sva četiri filma besplatan.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: