Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:48, 29. 6. 2013.

| Kultura

Velika poseta na operi "Trubadur"

Autor:Nikola MarkovićIzvor:Južne vesti
Trubadur-8
Opera "Trubadur", foto: Marko Pekić

Pred prepunom Letnjoom pozornicom u Nišu, sinoć je u okviru proslave jubileja Milanskog edikta, izvedena opera Đuzepea Verdija - Trubadur. Operu kojom je dirigovao gruzijski dirigent Vahtang Mačavarijani, izveo je hor i orkestar Narodnog pozorišta u Beogradu.

Premda je u nekoliko navrata bilo problema sa tonskom podrškom, publika je na pozornici pomno i bez negodovanja ispratila ovu Verdijevu četvoročinku.

Trubadur-12 Opera "Trubadur", foto: Marko Pekić Na operi "Trubadur" sinoć nije bilo prethodno najavljivanih poseta najviših državnih zvaničnika. Domaćin sinoćne svečanosti bio je ambasador Republike Italije. Interesovanje niške publike za operu bilo je veliko, što se već prilikom podele besplatnih karata moglo nazreti.

Na operi kojom je osim Milanskog jubileja obeleženo i 200 godina od Verdijevog rođenja nastupili su Cvetelina Vasileva u ulozi Leonore, gosti iz Italije Stefano da Kola i Domeniko Balcani u ulogama Manrika i Grofa Lune, Dragana del Monako u ulozi Acučene kao i mnogi drugi doajeni srpske opere.

"Ponovo je Niš prestonica srpske kulture, i to na značajan dan za našu državu. Opera „Trubadur“ je poklon svim ljubiteljima vrhunske umetnosti. Moram da kažem da sve što je uloženo u proslavu jubileja Milanskog edikta vratiće sa našem gradu višestruko" rekao je gradonačelnik Niša, prenosi Blic.

Đuzepe Verdi jedan je od najuticajnijih italijanskih kompozitora XIX veka. Međunarodno priznanje stekao je operom "Nabuko". Snažan uticaj na Verdija imala je francuska opera što se vidi u masovnim scenama njegovih komada.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Posmatrac

    17:47 // 2. 7. 2013.

    Steta sto Jugovic-Del Monako nije drmnula nekoliko rakijica pre nastupa, pa da opet razveseli raju kao u koncertnoj Karmen u SNP-u.....

  • BitCoin

    08:43 // 1. 7. 2013.

    Moja devojka je dobila ulaznice od banke inteze, ja sam čekao ispred kancelarije za edikt, ukupno četri ulaznice za nas i goste iz Nemačke, lepo nam je bilo.

  • nena nenadovic

    16:40 // 30. 6. 2013.

    Nis je samo jednom, u svojoj dugoj istoriji,bio prestonica.1914 gd. A, kulture? I to, "ponovo"?! Uzgred,da pitam,gde nam je izlozba povodom Edikta ?!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: