Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:34, 25. 10. 2013.

| Kultura

Velikim alpauzom otvoren 39. "Nimus"

Autor:Nikola MarkovićIzvor:Južne vesti
Nimus-otvarane-28-25.jpg
Na otvaranju "NIMUS-a" dirigovala je Suzana Kostić (foto: Marko Pekić)

U prepunoj sali Niškog simfonijskog orkestra, sinoć su izvođenjem dela Džordža Geršvina otvorene 39. “Niške muzičke svečanosti”.

Niški simfonijski orkestar, na čelu sa dirigentom Suzanom Kostić, prijatnom džez atmosferom i kompozicijama “Amerikanac u Parizu” i “Samertajm” uveo je publiku u festival koji je u Nišu nesumnjivo jedan od najznačajnijih.

- Nadam se da ćete i narednih večeri u ovako impozantnom broju ispunjavati festivalski prostor. Ne štedite svoje dlanove jer je gromoglasan aplauz ono zbog čega muzičari rade ovaj posao. Narednih dana očekuje nas raznovrstan program koji će izvesti muzičari širom sveta iz Belgije, Engleske, Novog Zelanda. Očekujem dobre nastupe i još bolju interakciju - poručila je Vesna Bratić, direktor Niškog simfonijskog orkestra.

Ovaj orkestar je upravo domaćin otvaranja i osnivač Niških muzičkih svečanosti. Njegovi članovi se ponose velikim nagradama među kojima su "Zlatna značka" i "Zlatna plaketa". Nimus-otvarane-32-29 Džez koncerti su novina na ovogodišnjim "Niškim muzičkim svečanostima" (foto: Marko Pekić)

Klasici koji su se sinoć našli na repertoaru omaž su Geršvinovom delu, a interpretaciji su doprineli dirigent Suzana Kostić i izvanredni Bojan Mladenović na klaviru. Veliki džez orkestar koji se u Nišu retko viđa učinio je da ova vrsta muzike zaživi i na festivalu koji je posvećen muzici od renesanse do dvadesetog veka.

Veče je završeno tročinskim koncertom za klavir i orkestar u F-duru koji je u drugoj polovini večeri očarao prepunu salu Niškog simfonijskog orkestra.

Narednih dana na programu su internacionalni i domaći izvođači, a već večeras koncert Gudača svetog Đorđa koji će prezentovati dela Mocarta, Sen Sansa i Čajkovskog.

Nimus

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Posmatrac

    18:13 // 28. 10. 2013.

    Sudeci prema snimku i kako je to sve zvucalo, doticna "dirigentica" bi trebalo da se ili povuce iz javnosti ili da se pod hitno vrati na studije. Ovo zvuci kao neki amaterski, plehani orkestar.

    • realista

      12:15 // 29. 10. 2013.

      Hajde da budemo posteni pa da kazemo da nije sve do dirigenta, vec da mnogo toga zavisi i od orkestra. Ovaj orkestar nema ozbiljnog kriticara u gradu. A Andrica smo videli/culi u nedelju, ne hvala.

  • Mika

    06:11 // 26. 10. 2013.

    Parada shunda, kitscha i MEDIOKRITETA.

  • Lik iz publike

    17:00 // 25. 10. 2013.

    Da,da,da aplaudirali svi iz publike: familija, svi zaposleni na fakultetu umetnosti i svi studenti istog fakulteta. Svi koji su morali da prisustvuju onoj, najblaze receno, improvizaciji dirigovanja.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: