Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

21:11, 13. 10. 2010.

| Kultura

Veliko arheološko otkriće kod Svrljiga

Autor:Aleksandar KostićIzvor:Južne vesti
sistem keramičkih cevi podnog i zidnog grejanja objekta s početka II veka

SVRLJIG - Na lokalitetu Kalnica u ataru svrljiškog sela Niševca arheolozi su otkrili jedinstven objekat u Srbiji.

Objekat datira sa početka II veka, a po svoj prilici reč je o Timacum Maius-u, prvoj stanici od antičkog Naissus-a ka Dunavu.

Arheolozi, dr Vladimir Petrović i mr Vojislav Filipović iz Balkanološkog instituta Srpske akademije nauka, sa Slavišom Milivojevićem, rukovodiocem zavičajne muzejske zbirke Kulturnog centra u Svrljigu, otkrili su jedinstven objekat sa očuvanim keramičkim cevima za podno i zidno grejanje.

Prema numizmatičkim nalazima, objekat datira sa početka 2. veka i bio je u upotrebi sve do gotskih najezda, a važan je nalaz dobro očuvanog antičkog puta sa masivnim kamenim ivičnjacima, koji prolazi kroz lokalitet i koji je deo starog itinerarskog puta Naissus - Ratiaria, koji je povezivao centralnobalkanske oblasti rimskog Naissus-a sa Podunavljem.

- Po svoj prilici radi se o Timacum Maius-u, prvoj stanici od Niša do Dunava. Pronašli smo objekat sa zidnim i podnim grejanjem, otkriveno je ložište i "tubuli", keramičke cevi koje su sprovodile topao vazduh od ložišta iz kanala u podnicu i zidove objekta.- kaže dr Vladimir Petrović.

Slaviša Milivojević potvrđuje da se na ovom prostoru, pre dolaska Rimljana, nalazilo naselje Tribala čija je grobnica pronađena na području sela Palilule.

- Gde god se vrše iskopavanja, na dubini u proseku od jednog metra, nailazi se na ostatke kuća iz gvozdenog i bronzanog doba. Desetak grobnica Tribala nađeno je na terasi iznad Timoka. - kaže Milivojević.

Arheolozi kažu da će pronađeni objekat iz antičkog doba biti zaštićen, a dalja istraživanja nastaviće se početkom aprila naredne godine.

Do tada će se vršiti dalja ispitivanja pronađenih stvari sa ovog lokaliteta, a krajnji cilj je potvrđivanje tačnog lokaliteta antičkog Timacum Maius-a.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: