Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:56, 1. 10. 2012.

Veliko otkriće arheologa u Benetonu

grobnica.jpg

Na prostoru fabrike Beneton u Nišu otkrivena velika ranohrišćanska grobnica sa čak 7 prostorija.

Povratak na vest
Pošalji komentar
Poslednji komentari:
  • bojan

    12:18 // 1. 10. 2012.

    ''U Zavodu za zaštitu spomenika nam je rečeno da ne mogu da govore o ovim otkrićima bez saglasnosti Benetona.'' od kad je istorijsko dobro Srbije vlasnistvo nekog tamo ''Benetona'' ??

    • Небојша Лековић

      23:45 // 1. 10. 2012.

      Ово је могуће само у банана државама, да корпорација буде изнад државе и оваквог културног добра. Срамота.

  • anonimus

    12:33 // 1. 10. 2012.

    zato je Gradonacelnik pozvao arheologe i rekao im da prestanu sa iskopavanjima, da bi Beneton nastavio sa robovlasnickim radom. upravo se tamo vodi veliki rat da bi se od politickih stetocina sacuvala ova arheoloska bastina.

  • Petar Stojkovic

    12:39 // 1. 10. 2012.

    "U Zavodu za zaštitu spomenika nam je rečeno da ne mogu da govore o ovim otkrićima bez saglasnosti Benetona."

    Kakav je ovo bezobrazluk?

    • Cross

      13:43 // 1. 10. 2012.

      Ove grobnice su postojale i u vreme kada je Nitex bio vlasnik celog tog prostora, pa ja onda pitam zasto se sa tim ranije nije izaslo u javnost kada se sve nalazi na metar ispod zemlje. Izgleda da im je bilo jednostavnije da to sve stoji zakopano i da pociva u miru daleko od ociju javnosti. Mi sami prvi ne cuvamo svoje blago, a kad dodju stranci i kupe sve to onda se ljutimo sto sad oni postavljaju nekakve uslove. Jedno je sigurno, sve sto iskopaju ostaje u Nisu, sigurno ga nece nositi u Italiju.

    • pera mrkic

      14:06 // 1. 10. 2012.

      Kako si siguran da ostaje u Nisu?
      Ne bi me zacudilo da je Beneton kupio fabriku samo zbog toga sto znaju sta se nalazi na tom zeljistu. I ko zna koje dragocenosti su pronadjenje koje ce zavrsiti u Rimu ili u necijem privatnom vlasnostvu.

    • Tijana

      16:42 // 1. 10. 2012.

      @Cross
      Bas tako, mislim da su gradski celnici kao i zvanicnici Zavoda za zastitu spomenika kao i svi oni ukljuceni u ovu problematiku ZNALI sta se nalazi na tom zemljistu, jer im je Beneton unapred predocio sta ce se raditi i koliko duboko ce se kopati. Neka Juzne vesti same podsete javnost sta je pronadjeno u neposrednoj blizini Niteksa, u Jagodin mali, a to se zataskalo i spontano zaboravilo. I sad me bas interesuje STA ce raditi sa tim iskopinama? Upotrebice ih za proslavu Milanskog edikta? Oterace Beneton? Nis ce postati centar vasione zbog toga? Vidim, i arheolosko nalaziste Medijana je omiljena turisticka destinacija, vrlo je istrazena i odrzavana.

  • Miško Ristić

    13:57 // 1. 10. 2012.

    Čije je zemljište, benetonovo ili gradsko?
    Sad će istina da izadje na videlo.

  • Aleksandar Stojanovic

    15:04 // 1. 10. 2012.

    Samo neka poštuju zakon, jel bez obzira na čijem je zemljištu pronadjen vredan arheološki nalaz država istog momenta ima sva prava da zaštiti dobro od nacionalnog značaja.
    Kakav gradonačelnik ili bilo ko nema prava da sprečava državne organe da utvrde o čemu je reč!!!

  • Milan

    15:42 // 1. 10. 2012.

    Ko je makar malo učio istoriju zna da su se ovakve grobnice pravile isključivo za imućne, a oni se pak isključivo sahranjivali sa raznim dragocenostima (zlato, nakit, posuđe,...). Ako iskopavanja zvanično pokažu da su pronađene samo kosti i zemlja, Južne vesti bi trebalo da upotrebe svoj novinarski integritet i istraže ko je, u nedostatku boljeg izrata, pokrao istorijsko nasleđe. Od države više i one očekujem da se bave ovakvim problemima, jer se i pre znalo da tu "nešto" postoji, a opet se prodavalo da bi se bolje prošlo u predizbornim kampanjama.

    • sleepwalker

      19:00 // 1. 10. 2012.

      Da li stvarno veruješ da su te grobnice mogle da ostanu neopljačkane tokom ~1500 godina? Koliko je raznih naroda prošlo ovim predelima tokom tog perioda? Huni, Sloveni, Turci... Sigurno nije opljačkano u poslednjih stotinak godina već mnogo ranije.

  • Vladimir

    15:56 // 1. 10. 2012.

    Treba izvrsiti pritisak na Beneton i sacuvati ova otkrica. Predvidjena je izgradnje podzemnog dela ispod fabrike kako bi ove grobnice bile dostupne javnosti, ali je jako vazno da se sacuva sve sto je otkriveno i da se ne prave ustupci korporacijskim interesima na ustrb nauke, kulture, arheologije, istorije, religije kulturnog turizma.

  • dr23

    17:21 // 1. 10. 2012.

    Sve me strah da bi gradske vlasti nastavile sa radovima da nije benetona, koliko nalazista su do sad zatrpali!!!

  • u-toku

    18:09 // 1. 10. 2012.

    Ovo je sigurno delo Vatikana i rimokatolicke crkve. Opste je poznato da se ispod Vatikana u trezorima nalaze neprocenjive kolicine blaga iz svih krajeva sveta, koje se stalno uvecavaju. Kako pitate se? Pa upravo uz pomoc velikih kompanija kao sto je Benetton, a "mete" lociraju prema izvorima iz brojnih spisa takodje arhiviranim u Vatikanu, i prikupljanih tamo vekovima. Ko i dalje misli da rimokatolicka crkva u svom korenu ima ikakve veze sa verom i hriscanstvom, vara se! U danasnjem svetu sve se vrti oko para, a Vatikan je samo jedan veliki zupcanik u toj celoj organizaciji i masineriji. Iznenadili bi se kad bi znali ko je sve i na kom nivou povezan. Ovo nisu neke "teorije zavere", jednostavno cinjenice koje su dostupne svakom ko zeli malo da "prokopa" po internetu i novinskim arhivama i spoji tackice. Nadam se medjutim da u ovom nasem trulom sistemu i dalje postoji neko ko ce sacuvati bar nasledje ljudi koji su smatrali da na tom mestu njihovi najblizi treba da vecno pocivaju u miru..

  • w

    23:22 // 1. 10. 2012.

    Bas cudno da se to nije pronaslo kada se gradio Nitex... Mora da su grobnice naknadno postvaljene... Eh drzavo

    • umetnik

      19:18 // 2. 10. 2012.

      Nekoliko grobnica je pronadjeno jos pedesetih, neke od njih, dok su sadasnje grobnice pronadjene pre neki dva-tri meseca.

  • Judino evandjelje

    00:31 // 2. 10. 2012.

    Očekujemo da objavite najvažnije otkriće sa tog lokaliteta: koalicioni sporazum Mileta Novakovića i Branislava Jovanovića iz 1996, da će napraviti koalicionu vladu čim budu zaj... one glupe demonstrante, čija je glupost vidljiva već iz toga, što je među njima najbolji govornik – Branislav Jovanović.
    Jer je Bane poznat po govorničkim sposobnostima od malena, još od školskih dana – čim bi učiteljica videla da on od intelektualnog napora može pasti u fras, ona bi mu dala prelaznu ocenu.
    Pa su tako širokogrudi bili i neki niški glasači, ali oni više, zato što vole da u vlasti vide sebi slične.

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: