Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:21, 6. 2. 2018.

| Kultura

Vidojković: “E baš vam hvala” je na neki način moj politički aktivizam

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Marko Vidojković
Posle 10 godina Vidojković promovisao knjiga u Nišu; foto: JV/J. A.

Jugoslavija u kojoj se komunisti susreću sa internetom, EI Niš pravi mobilne telefone najnovije generacije, a Romi “umiru od dosade”, jer im je država sve dala, u novom romanu Marka Vidojkovića “E baš vam hvala”, suočava se se postjugoslovenskim društvom u kome živimo skoro 30 godina. Pisac kaže da je ovaj roman njegov politički aktivizam.

Pisac poznat po oštroj kritici vlasti je, kako kaže, konačno uspeo da organizuje promociju novog romana na Svetosavskom sajmu u Nišu, gde je poslednji put bio pre 10 godina.

“E baš vam hvala” je 9. knjiga koju je napisao, a prvi roman, u kome, napominje, nije hteo da “veliča Jugoslaviju iz prošlosti”, jer smatra da je ona zapravo dovela do raspada, te je smislio da suoči današnjicu sa državom koja nikada nije postojala. Promocija Vidojković Prepuna sala Oficirskog doma na promociji "E baš vam hvala"; foto: JV/J. A.

Jugoslavijom u kojoj postoji internet, u kojoj postoji jugoslovenski satelit Junebo, u kojoj su EI Niš mobilni telefoni najnovije generacije, u kojoj postoji voz Skoplje - Ljubljana magnetno-levitacioni koji vrlo brzo stiže - SFRJ 2017. godine - kaže Vidojković.

Iako se Jugoslavija pamti po inflacijama, šećernim tablama, nestašicama, restrikcijama, demonstracijama, Slobodanu Miloševiću, kaže Vidojković, sa ove distance ona je ipak jedna fenomenalna stvar, jer ni jedna država posle nje nije valjala, zato što je svaki sistem bio sve gori i gori.

Voleo bih da se Jugoslavija nije raspala i da se transformisala u jedno moderno demokratsko građansko društvo, a to se nije desilo. To bi bio jedan jako dosadan roman, zato mi je trebala komunistička Jugoslavija. Morao sam da zamislim jednog komunistu u susretu sa internetom - priča Vidojković.


Pad aviona spasio Jugoslaviju

“Vidojkovićeva Jugoslavija” opstala je zato što se 3. juna 1989. srušio avion u kome su bili svi predsednici jugoslovenskih republika i svi članovi predsedništva. Narodi i narodnosti su taj trenutak nesreće i užasa, priča autor, iskoristili da se trgnu iz apatije, vrate na put “bratstva i jedinstva” i ponovo izgrade jedno socijalističko društvo.

Super se našao taj datum, jer mi je trebao trenutak nesreće. Prvo mi je trebao jedan iole racionalan osnov po kome bi Jugoslavija mogla da nastavi da postoji i zaključio sam da je to smrt svih rukovodilaca, to je bio fenomenalan način da ona nastavi svoje postojanje. U poslednjem istorijskom trenutku mogućem je taj avion pao i spasio Jugoslaviju. Slobodan Milošević je bio predsednik u vreme kad se srušio avion, dakle on je tu otišao - dodaje Vidojković.

Pisac navodi da je uspeo da napiše “moderan partizanski roman”, u kome je glavni junak radnik saveznog SUP-a Mirko Šipka, a bitni likovi su i inspektor Kruno iz Zagreba i ciganin Gagi, a Hrvati u saveznim organima nisu preterano zastupljeni. U romanu Romi “crkavaju od dosade” jer im je država sve dala, žive pristojno od socijalne pomoći i ne moraju da prose, završavaju škole. U njemu ima neobjašnjivih fenomena, naučne fantastike i satirične oštrice.

Svako ko se seća Jugoslavije i kome je Jugoslavija na neki način prirasla za srce biće zadovoljan ovom knjigom, a mislim da je to većina bivših Jugoslovena - dodaje Vidojković.

Roman je objavljen na jesen i već nekoliko meseci je prvi na Laguninoj listi najprodavanijih knjiga, a Vidojković kaže da je bio i među 5 najčitanijih u Hrvatskoj, gde su izašle i 2 odlične kritike. U Srbiji je, kako kaže, izostala kritika, ali se roman našao u širem izboru za NIN-ovu nagradu. Uskoro će biti objavljen i u Makedoniji i Sloveniji, a Vidojković kaže da piše novu knjigu, koja će na neki način biti nastavak "E baš vam hvala".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • P. V.

    22:51 // 6. 2. 2018.

    Vidojković je pisac čije psovke su, zahvaljujući njegovom gostovanju u ,,Peščaniku'', postale poznatije od naslova i sadržaja njegovih knjiga.

  • Gaga

    10:10 // 6. 2. 2018.

    Procitala sam sve njegove knjige, odlicne su.

  • Durlan

    09:22 // 6. 2. 2018.

    Mare care!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: