Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:50, 7. 9. 2017.

| Kultura

Vladimir Kopicl ovogodišnji dobitnik nagrade “Ramonda Serbica”

Autor:B. A.Izvor:Južne vesti
sićevo
Mesto okupljanja pisaca u Siževu; foto: sićevo-com

Nagradu “Ramonda Serbica” koja se dodeljuje za ukupan doprinos književnosti na Književnoj koloniji Sićevo, ove godine, jednoglasnom odlukom žirija, dobio je novosadski pesnik Vladimir Kopicl.

Žiri koji su činili Vladislav Bajac, dobitnik nagrade “Ramonda Serbica” za 2012. godinu, zatim niški pesnik i prozni pisac Zvonko Karanović i profesorka književnosti FIlozofskog fakulteta u Nišu Snežana Božić, kažu da je Kopicl izuzetan esejista, antologičar, ali i pozorišni i filmski kritičar.

Umetnička hrabrost, afirmacija sadržaja nacionalne kulture, kao i kontinuirano delovanje na polju srpske književnosti i kulture bili su i više nego dovoljni razlozi za našu jednoglasnu odluku - piše u obrazloženju žirija.

Vladimir Kopicl na književnu scenu stupio je kao pripadnik Novosadskog avangardnog kruga. Autor je petnaestak knjiga poezije i više proznih dela, a priredio je i preveo više zbornika i antologija. Radio je u redakciji “Dnevnik” kao književni, filmski, pozorišni kritičar i urednik.

Dobitnik je Brankove nagrade, Sterijine nagrade za pozorišnu kritiku, Disove nagrade za pesnički opus, nagrade “Desanka Maksimović” za pesničko delo i doprinos razvoju srpske poezije, nagrade Društva književnika Vojvodine za knjigu godine, nagrade Istok-Zapad za književnost.


I PIštalo na ovogodišnjoj Koloniji

Već tradicionalno, nagrađivani srpski pisci i ove godine okušpiće se u Sićevu, na Književnoj koloniji koja se od 13. do 17. Septembra održava po 27. put.

Predstavljanje značajnih pisaca koji stvaraju na srpskom ili drugim jezicima, po rečima direktora Niškog kulturnog centra Srđana Savića, svrha je Književne kolonije Sićevo koja postoji skoro tri decenije.

Ova kolonija treba da sačuva ono što je suština književnosti, a to je pisana reč, ali i da afirmiše književnost kao umetnost među mlađim naraštajima - kaže Savić.

Kolonija se održava u prostoru Umetničke kolonije i živopisnim predelima Sićeva, ali će se deo programa održati u Niškom kulturnom centru, Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac” i u Banovini.

Dešavanja su na različitim mestima da bi to bilo raznovrsnije i da bismo na neki način aktivirali i druge ustanove, ali i da bismo privukli što više ljudi iz različitih delova grada da posete i učestvuju u programu - rekao je Savić.

Ovogodišnju koloniju posetiće 13 afirmisanih književnika, od kojih je i dvoje Nišlija. Učesnici su Ljubica Arsić, Sonja Atanasijević, Vladimir Pištalo, Darko Tuševljaković, Aleksandar Šurbatović, Dejan Matić, Goran Stojčić iz Beograda, Kaja Pančić iz Pirota, Jasmina Topić iz Pančeva, Nišlije Vladimir Stanimirović i Aleksandar Kostadinović, Vladimir Kopicl iz Novog Sada i Srđan Srdić iz Kikinde.

Za sve zainteresovane posetioce otvaranja manifestacije organizovan je besplatan prevoz do Sićeva, a polazak je 13. septembra u 18 sati ispred Doma vojske.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: