Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:50, 6. 7. 2017.

| Kultura

Vlatko Stefanovski: Današnja muzika je kao brza hrana

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Stefanovski kaže da se raduje nastupu u Nišu
Stefanovski kaže da se raduje nastupu u Nišu; foto: Marko Plečko

Iako veruje da uvek ima dobre publike, sa prefinjenim ukusom, koja bi da čuje kvalitetnu muziku, vrhunski gitarista i umetnik Vlatko Stefanovski u razgovoru za Južne vesti povodom koncerta koji će 8. jula sa triom imati u niškoj Banovini, kaže da je sve manje muzičara koji joj to daju. Malo je onih kojima je kvalitet na prvom mestu, kaže, jer na Balkanu dominira “prilično jeftina i muzika za kratku upotrebu, poput brze hrane”.

Za razliku od vremena kada je rokenrol vladao prostorima bivše Jugoslavije i Balkana, Stefanovski ističe da su se danas “lončići malo pobrkali” i da kod mladih dominira neka potpuno druga vrsta muzike. Vlatko-Stefanovski1;-foto:-Marko-Plečko Foto: Marko Plečko

Preterana je prisutnost muzike koja nema neku veću umetničku vrednost, ne znam ni kako da je nazovem, da li je to turbo-folk ili nova pop muzika, ali mislim da je prilično jeftina. Taj način na koji je turbo-folk zavladao, to je stvarno jedan veliki fenomen, koji ja do kraja ne mogu da objasnim - priča Stefanovski.

Stefanovski, koji je specifičan po tome što u izvođenju kombinuje džez, rok i tradicionalnu muziku, priseća se da je devedesetih godina na našim prostorima bila “najezda etno zvuka”, kada je moderna muzika posegnula za korišćenjem tradicionalnih elemenata po svaku cenu.

Mislim da polako prolazi i taj trend etno muzike, ali je moj osećaj da se ništa značajno ne događa na Balkanu. Ja nisam odavno čuo neki projekat koji me je zainteresovao - kaže Stefanovski.


“Ne potcenjujem publiku”

U vrtlogu takve muzike na Balkanu, Vlatko kaže da ipak ima dobre publike, koja “ima prefinjen ukus” i kojoj je stalo da čuje i vidi nešto kvalitetnije i bolje od onoga što joj se nudi. Vlatko-Stefanovski;-foto:-Marko-Plečko Foto: Marko Plečko

Ja uopšte ne potcenjujem publiku. Nažalost, mediji se često bave tračarijama, efemerijama, raznoraznim jeftinim senzacionalizmima. Ali ja publiku ne mogu da osudim ni za šta, ona jednostavno ide za onim što joj se dopada i što smatra vrednim - dodaje Stefanovski.


“Za dobre i kvalitetne stvari treba malo više vremena i ozbiljniji rad”

Gitarista i kompozitor se osvrnuo i na one koji u takvom muzičkom miljeu žele ozbiljno da se bave muzikom i ocenio da danas uglavnom dominiraju oni koji žele da budu “lepi, mladi, uspešni i bogati”.

Ali često te stvari ne idu baš zajedno. Za dobre i kvalitetne stvari treba malo više vremena i ozbiljniji rad. Oni koji počinju sada ozbiljnije da se bave muzikom, moj savet im je da pokušaju da budu kreativni i originalni, a da se manje bave uspehom - poručuje Stefanovski.


“Radujem se što ponovo dolazim u Niš”

Pred nastup koji će u subotu 8. jula imati sa svojim triom u niškoj Banovini, Stefanovski ističe da se raduje što ponovo dolazi, jer ga dugo nije bilo u gradu za koji ga vežu lepe uspomene. Vlatko-Stefanovski2;-foto:-Marko-Plečko Foto: Marko Plečko

Moja tradicija i istorija sa Nišom je jako dugačka. Ja sam još od svojih početaka dolazio u Niš i tamo imam prijatelje, imam nadam se još uvek vernu publiku i fanove koji znaju sve što sam radio, kroz šta sam prolazio, šta sam snimao, šta sam izvodio, ko mi je gostovao, tako da se stvarno radujem nastupu u Nišu - kaže Stefanovski.

Kaže da odavno u Nišu nije imao celovečernji koncert, koji za njega uvek ima posebnu draž, ali je imao festivalske nastupe, poput gostovanja Džiboniju i nastupa na “Nišvilu”.

Ovo u subotu ipak ima malo veću težinu i radujem se što ću doći u Niš sa svojim triom i verujem da ćemo svi zajedno uživati u onome što smo mi spremili za vas - poručuje Stefanovski.

Nakon nastupa u dvorištu Univerziteta, Vlatko nastavlja za Brijune, imaće nastup u Dubrovniku, Sarajevu, sviraće u toku leta i sa Miroslavom Tadićem, a održaće i nekoliko koncerata u Srbiji i Bugarskoj.

Podsetimo, makedonski muzičar, virtuoz na gitari i kompozitor Vlatko Stefanovski će 8. jula svirati sa triom u Nišu, a publika će moći da čuje poznate numere u njihovoj izvedbi, kao što su “Jovano, Jovanke”, “Čuvam noć od budnih”, “Mamurni ljudi”, “Čukni vo drvo, “Skopje”, “Makedonsko devojče”.

Karte mogu da se kupe za 900 dinara u “Cd Sound music” radnji (na samom kraju novog podzemnog prolaza), prodavnici “Energy music” (TPC Kalča-prizemlje), turističkoj agenciji “Big Star” (Cara Dušana 65), pivnicama “Nemir” (Obilićev Venac 35) i “Ministarstvo” (Vojvode Vuka 12), a na dan koncerta koštaće 1.000 dinara.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: