Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:12, 8. 12. 2016.

| Kultura

Vranjanci u Nišu igraju predstavu po motivima Radoja Domanovića

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Najnagrađivanija omladinska predstava gostuje u Nišu; foto: UG
Najnagrađivanija omladinska predstava gostuje u Nišu; foto: UG "Cug"

Najnagrađivaniju omladinsku predstavu u Srbiji ove godine, pod nazivom „Vođa“, koja je rađena kako bi približila lektiru srednjoškolskoj omladini, Vranjanci će izvesti u Narodnom pozorištu u Nišu. Izvođenje predstave je zakazano za 11. decembar od 20 sati.

Predstava je do sada osvojila glavne nagrade na 8 festivala, pored toga ima i 30 nagrada, a i jednu zabranu u Rakovici.

Sastoji se iz tri dramatizovane i adaptirane pripovetke Radoja Domanovića: Danga, Vođa i Kraljević Marko po drugi put među Srbima. Pored navedenih Domanovićevih dela, u dramatizaciji su korišćeni i tekst „Sihemljani“ (Biblija - „sudije“) i Jututunska himna, J. J. Zmaja – navode organizatori.

Režiju za predstavu radio je Bojan Jovanović koji kaže da se ideja za adaptaciju predstave sama nametnula, zbog činjenice da je „kult vođe sveprisutan u Srba“, kao i obeležavanja 120 godina od postavljanja prve pozorišne predstave u Vranju, koju je sa gimnazijalcima postavio upravo Radoje Domanović. Predstava "Vođa" pred niškom publikom; foto: UG "Cug" Predstava "Vođa" pred niškom publikom; foto: UG "Cug"

Suština promene (individualne i kolektivne), nije u promeni vođe, već u promeni sistema vrednosti (ličnog i kolektivnog), u podizanju svesti i učenju iz iskustva. Jednostavno je, samo zahteva da sa vođe pomerimo fokus na sebe... a to već predstavlja problem, zar ne? - ističe reditelj.

Predstava „Vođa“ realizovana je u okviru projekta „Školsko pozorište“, Udruženja građana „Cug“ i omladinske scene pozorišta „Bora Stanković“ iz Vranja, pod pokroviteljstvom grada Vranja. Projekat, kažu, nije komercijalnog karaktera i sav prihod od ulaznica koristi se za finansiranje gostovanja i učešća na festivalima.

Projekat „Školsko pozorište“ zamišljen je kao dugoročni projekat koji se bavi postavljanjem i scenskim izvođenjem nekog dela iz programa školske lektire. Namenjen je, pre svega srednjoškolcima, a mogu ga pratiti i ostali građani – kažu organizatori. Predstava je rađena po motivima Radoja Domanovića; foto: UG "Cug" Predstava je rađena po motivima Radoja Domanovića; foto: UG "Cug"

Kroz zajednički rad sa mentorom, kako kažu, grupa mladih ljudi aktivno učestvuje u stvaranju predstave, a nakon izvođenja sa vršnjacima i profesorima razmenjuju utiske.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Овца за шишање

    13:16 // 8. 12. 2016.

    ...(после Тадића)...

    Иза стрма брега,
    награда нам дође.
    Ето нама њега,
    ево правог Вође!

    Оно што је био,
    сад више не важи.
    Много нам је мио,
    Некако, најдражи!

    Четир' године дана
    ваља исту причу.
    Она нам је знана
    док будале кличу!

    И, после свега,
    види каква брука!
    Волимо ми њега,
    ни мотика, ни кука!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: