Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:59, 25. 10. 2019.

| Kultura

Vučić pokrovitelj niškog pozorišnog festivala - čast ili predizborna farsa

Autor:S. MarkovićIzvor:Južne vesti
narodno pozorište
Nejasno šta za festival znači ovakvo pokroviteljstvo; foto: Vanja Keser

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je pismo niškom Narodnom pozorištu sa obaveštenjem da prihvata pokroviteljstvo festivala "Teatar na raskršću". Upravnik Pozorišta Spasoje Ž. Milovanović to vidi kao čast, a pozorišni režiser Kokan Mladenović kao farsu. Iz CRTA-e kažu da je to zapravo “siva zona” - između Vučića predsednika Srbije ili SNS, na festivalu koji se održava u jeku predizborne kampanje.

pismo Vučićevo pismo14. oktobra, sa Andrićevog venca u Beogradu upućeno je pismo na adresu niškog Narodnog pozorišta. U njemu predsednik Vučić ističe važnost festivala Teatar na raskršću i prihvata poziv da bude pokrovitelj ove manifestacije koja će se održati u martu naredne godine, samo mesec dana pre republičkih, ali i lokalnih izbora u Nišu.

S obzirom na važnost održavanja Festivala za dalji razvoj i afirmaciju ne samo kulturne scene grada Niša, Republike Srbije i balkanskog kulturnog prostora, već i promovisanje modela dobrosusedskih odnosa, obaveštavam vas da sa zadovoljstvom prihvatam da budem pokrovitelj ovog događaja - napisao je Vučić.

raskršć Milovanović tvrdi da festival neće biti ispolitizovan; foto: Vanja KeserTo nije mala stvar, smatra upravnik Narodnog pozorišta Spasoje Ž. Milovanović, da predsednik države stane iza festivala. Milovanović objašnjava da se ne radi o finansijskom, već institucionalnom pokroviteljstvu.

Mi smo zaista veoma ponosni da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prepoznao ovaj festival kao mesto gde on svojim ugledom i svojim imenom i svojom funkcijom može da stane iza njega i kaže da je predsednik države pokrovitelj ove manifestacije - ističe Milovanović.

Milovanović dodaje da će Vučić biti pozvan na otvaranje festivala, ali uverava da neće dozvoliti da se to pretvori u dnevnopolitički događaj.


Kokan Mladenović: Za državu je kultura nula

kokan mladenović Mladenović: Državi koja u budžetu predvidi nula koma nešto za kulturu, onda je njoj kultura nula; foto: JVNiški festival je, kako kaže reditelj Kokan Mladenović, jedna veoma dobro zamišljena i dragocena stvar. Međutim, Vučićevo pokroviteljstvo vidi kao farsu, jer se ono što on i vlast uopšte misle o kulturi najbolje ogleda u tome koliko u nju ulažu.

Vučić predstavlja jednu Srbiju nekulture. Jednu Srbiju koja o toj kulturi misli ono što joj predviđa u budžetu, a taj budžet je godinama 0,60 i nešto. Kada država za kulturu opredeli nula koma nešto, onda je samim tim za državu kultura nula. Tako da je sve ovo jedna Ibijevština, jedna farsa koja sa suštinskom kulturom uistinu nema ništa - podvlači Mladenović.

Dodaje i da bi bilo mnogo bolje da umesto "praznih tirada, velikih reči i pokroviteljstava", država nekulture razmisli o samoj sebi i počne da suštinski ulaže u kulturu i obrazovanje.


Stojiljković preporučuje Vučiću da pogleda predstavu "Vlast i njena opozicija"

stojiljković Deksa preporučuje predstave predsedniku; foto: Dejan StojiljkovićNiški književnik Dejan Stojiljković kaže da je prijatno iznenađen činjenicom da se predsednik "baš toliko zanima za pozorišnu umetnost". Dodaje i da ne sumnja da je to zanimanje podstaknuto i "izvesnim pregalaštvom iz Niša".

Za predsednika ima i preporuke - predstavu u kojoj glumce politička situacija odvodi na stratište i jednu koja na direktan način prikazuje ogoljenu aktuelnu političku situaciju u Srbiji.

Bilo bi lepo da gospodin predsednik odgleda neku predstavu našeg pozorišta. Ja mu u tom smislu preporučujem predstave U čije ime i Vlast i njena opozocija. Vrlo su poučne. Naročito za političare - ističe Stojiljkovič.


CRTA: Predizborna kampanja, kult lidera i siva zona

vučić Vučić dolazi kao predsednik države ili stranke?; foto: Vanja KeserS obzirom na to da se Teatar na raskršću organizuje usred predizborne kampanje - samo mesec dana pre izbora 2020. godine - Raša Nedeljkov iz organizacije CRTA kaže da će biti teško napraviti razliku između toga da li tu Vučić nastupa kao predsednik države ili predsednik stranke.

Sve je to u nekoj sivoj zoni. Malo je činjenica, a mnogo prostora za spekulaciju. To je veliki problem kod funkcionera kada nastupaju na nekim događajima, što može da se tumači i ovako i onako. Mogu da se tumače i kao partijski funkcioneri i kao javni funkcioneri. Brišu se granice između državnog i partijskog - ističe Nedeljkov.

Dodaje da ne treba zaboraviti ni na to da se kreira kult lidera, što najbolje oslikavaju upravo lokalni izbori na kojima se Vučić pojavljuje kao nosilac liste.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Pismo Aleksandra Vučića (preuzmi) - 122.59 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Don Kihot

    11:01 // 26. 10. 2019.

    A sta ce da se desi kad Mali Alek ode sa mesta predsednika? :)

    • Živojin

      20:47 // 26. 10. 2019.

      Pa, bata njegov dođe.

  • Jovan Spasić

    10:35 // 26. 10. 2019.

    Koji to ugled on uživa?! Prekini više sa tom predstavom čoveče! Očito te dobro plaćaju, ali obraz vredi mnogo više.

  • Dragan,Niš

    08:46 // 26. 10. 2019.

    Konačno će biti u na pravom mestu na daskama koje život znače !!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: