Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:29, 11. 9. 2013.

| Kultura

Vuković predložen za upravnika Pozorišta

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
Ivan-Vukovic.jpg
Ivan Vuković, arhivska fotografija

Članovi Upravnog odbora niškog Narodnog pozorišta predložili su da aktuelni vršilac dužnosti upravnika ostane na čelu te ustanove i u naredne 4 godine, saznaju Južne vesti.

Za Vukovićev izbor glasala su sva 3 prisutna člana Upravnog odbora, koliko je bilo i neophodno da bi predlog bio usvojen.

- Upravni odbor je razmatrao samo predložene planove rada koje su kandidati poslali i na osnovu toga smo dali svoje mišljenje - kaže jedan od članova Upravnog odbora koji je zahteva anonimnost.

Pored toga što novinarima nije bilo dozvoljeno da prisustvuju sednici, senku na izbor baca i nejasno pravno tumačenje potrebnih uslova koje kandidati moraju da ispune.

Naime, kako su Južne vesti ranije pisale, pored završenog fakulteta od kandidata se traži i da poseduje "najmanje 5 godina iskustva u struci".

S obzirom na to da je Vuković diplomirao pre 2 godine, a da ne poseduje ni jednu punu godinu radnog staža, po mišljenju Ministarstva rada njegova prijava ne bi mogla da bude prihvaćena.

- Ako u sistematizaciji radnih mesta piše da poslove direktora Narodnog pozorišta može da obavlja samo osoba sa visokom stručnom spremom i 5 godina iskustva u struci, onda se podrazumeva da se misli na 5 godina radnog iskustva na poslovima sa visokom stručnom spremom - kaže Ivana Savićević, šef odseka u Sektoru za rad Ministarstva.

Ipak, članovi Upravnog odbora odlučili su da prihvate mišljenje sekretara pozorišta Dragane Petrović, po kome se "iskustvo u struci" priznaje i za period kada je Vuković bio student.

- Mi imamo napismeno samo mišljenje sekretara i nijedno drugo pravno tumačenje. Niko od nas nije pravnik i zbog toga smo odlučili da u odluku o izboru upravnika stavimo ogradu da je doneta na osnovu pravnog tumačenja pravne službe - kaže jedan od članova Upravnog odbora.

Kako Južne vesti saznaju, na članove Upravnog odbora prethodnih dana vršen je veliki pritisak da donesu ovakvu odluku. U prilog tome govori i poseta Laleta Pavlovića, savetnika za kulturu predsednika Srbije Tomislava Nikolića Nišu samo dan pre sednice Upravnog odbora.

Vredi pomenuti da je Vuković diplomirao režirajući predstavu po tekstu Laleta Pavlovića, a da i trenutno radi na jednom njegovom delu.

Podsetimo, pored Vukovića, potpunu konkursnu dokumentaciju su predali i aktuelna urednica Niškog kulturnog centra Verica Novakov i poznati niški muzičar i novinar Miroljub Jovanović, poznatiji kao "Mika Tambura". Prijava aktuelnog sekretara Skupštine Opštine Pantelej Ljiljane Berić je odbačena kao nepotpuna.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Posmatrac

    19:01 // 18. 9. 2013.

    Ovo je zaista vrhunac beogradskog drcizma i kulturnog genocida nad nasim gradom i ostatkom Srbije. SKANDAL! Nego, lepo treba obelodaniti imena onih koji vrse pritisak da ovaj zutoljunac ostane.

  • julija vlahovic

    16:43 // 15. 9. 2013.

    U pravu ste, ne treba ici iz krajnjosti u krajnjost- oba resenja su jako losa. Jedan puca od neiskustva a drugom su godine balast. Ako ima vremena obe greske treba ispraviti i postaviti prave ljude

  • Julija Vlahovic

    08:08 // 14. 9. 2013.

    U pozorište bar dolazi mlad čovek, spreman da uči, stiče iskustvo, a u Galeriji za direktora ponovo biraju penzionera od 73 godine. Tolika deca su nam na birou, bez posla i para a oni nemaju mladjeg

    • Mika

      19:20 // 14. 9. 2013.

      @ Julija Vlahovic: Deca NE MOGU da upravljaju kucom od 120+ godina tradicije. Na mestu direktora se NE UCI- vec primenjuje visegodisnje iskustvo. Napolju je potrebno minimum 10-15 godina iskustva.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: