Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:06, 14. 8. 2022.

| Kultura

"Yellowjackets" i Julian Marley večeras zatvaraju "Nišvil"

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
bend
"Yellowjackets" na "Nišvilu"; foto: T. T.

Američki, poljski, danski i domaći bendovi nastupiće poslednje veče Nišvil džez festivala, a program će otvoriti Unleashed Cooperation. Posetioci će imati prilike da čuju i džez i fusion sastav Yellowjeckets, koji je na sceni više od četiri decenije i koji ima dve "Grammy" nagrade, a veče će upotpuniti i Julian Marley, sin rege legende Boba Marlija.

Glavni program Nišvila će biti završen večeras uz kvalitetne izvođače, a u ponoć i uz vatromet. Veče će od 19:30 otvoriti džez kvintet iz Poljske Unleashed Cooperation, čija je muzika rezultat dugogodipnjeg iskustva i istraživanja dubine džeza, slobodne improvizacije i etno muzike.

U 20:30 posetioci će moći da slušaju porodični gudački bend sa Apalačkih planina u Kentakiju Corn Maiz, a koji izvodi originalnu muziku sa tradicionalnom starinskom melodijom i jedinstvenom obradom poznatih pesama.

Na sceni će nakon njih biti i danski sastav I think you are awesome koji nudi svež i inovativan pristup modernoj muzici.

Od 22:40 publika će imati prilike da čuje američki sastav Yellowjackets - bend koji iza sebe ima 25 albuma, dve "Grammy" nagrade i još 17 nominacija za najveće priznanje u muzici.

Kroz grupu su u međuvremenu prošli mnogi vanserijski muzičari, a sastav sada čine pijanista i klavijaturista Russell Ferrante, saksofonista Bob Mitzer, bubnjar Will Kennedy i basista iz Australije Dane Alderson.

"Yellowjackets" je tu i posle 45 godina i ne znam kako smo uspeli da toliko trajemo, to je za mene neverovatno. Mi volimo da sviramo zajedno i ovo je sjajna prilika da sviramo širom sveta, da putujemo na divnim mestima kao što je Niš i da učimo o drugačijim kulturama i zahvalni smo što imamo ovu priliku - rekao je Ferrante.

Deset minuta pre ponoći na niškoj bini će se pojaviti i rege muzičar, kantautor, producent i humanitarac Julian Marley. On je sin rege legende Boba Marley-a i Lucy Pounder, a njegovo ime je postalo poznato još 1996. godine kada je objavio prvi album "Lion in the morning". bogg Festival zatvara Nenad Cvetičanin; foto: T. T.

Festival je otvorio niški bend, a zatvoriće ga takođe Nišlija Nenad Cvetičanin sa bendom Numismatica. On je nedavno izdao album "The Boggie Man", a istakao je da će publika u Nišu večaras imati prilike da čuje deo tog multimedijalnog projekta.

Taj projekat se sastoji od muzičkog dela, objavljen je prošle godine i sada će biti prvi put izveden uživo. Drugi segment je koreodrama koja će biti postavljena tokom 2023. godine i treći segment je roman na kome uveliko radim. Konačni deo projekta će biti animirani film koji bi trebalo da se pojavi do 2025. godine - istakao je Cvetičanin.

Podsetimo, glavni program festivala je počeo 11. avgusta. Prvo veče festivala je obeležio bend Al McKay’s Earth, Wind & Fire Experience, a legendarnom gitaristi Al McKay-u je uručena nagrada "Šaban Bajramović", dok je pevačica Beti Đorđević dobila nagradu za životno delo.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: