Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:50, 21. 9. 2023.

| Kultura

Za 17 projekata kulturnih ustanova u Prokuplju 17 miliona dinara

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
zgrada prokuplja
Ove godine 17 miliona dinara Prokuplju od nadležnih ministarstava; Foto: Lj. M.

Prokupačke ustanove kulture Biblioteka, Muzej, Istorijski arhiv i Dom kulture za realizaciju 17 projekata u 2023. godini dobili su od nadležnih ministarstava oko 17 miliona dinara, što je za skoro 8 miliona dinara manje od prošle godine kada je podržano 14 projekata u vrednosti od 25,5 miliona.

Za ovu godinu ukupna sredstva za 16 projekata koja su odobrena od Ministarstva kulture iznose 14.169.640 dinara, dok Ministarstvo pravde finansira jedan u vrednosti od 2.840.640 dinara.

Od tih 16 projekata, koliko je podržalo Ministarstvo kulture, jedan je sa konkursa "Gradovi u fokusu“, a još jedan, 17. po redu je podržalo Ministrstvo pravde po oportunitetu - kažu u Gradskoj upravi Prokuplja.

Za projekat "Modernizacijom i inovacijama do boljeg skladištenja i veće bezbednosti muzejske građe" Narodnom muzeju Toplice, Ministarstvo kulture odobrilo je 700.000 dinara, a od istog ministarstva za "Arheološka istraživanja kompleksa Hisar" odobreno je 1.500.000 dinara.

Nadležno ministarstvo je podržalo i projekte Muzeja "Konzervacija predmeta iz etnološke zbirke Narodnog muzeja Toplice" sa 300.000 dinara, kao i "Toplica-prošlost za budućnost", izrada izvođačkog projekta nove stalne arheološke postavke sa galerijskim prostorom, sa 900.000 dinara. Projekat "Bregovinsko kale – sjaj rane Vizantije" podržan je sa 420.000 dinara. Tim projektom je predviđena izložba gde bi se po prvi put prezentovao pokretni arheološki materijal sa istoimenog lokaliteta široj javnosti, koji se čuva u Narodnom muzeju Toplice u Prokuplju - kažu u Muzeju.

Za prokupačku Biblioteku ove godine odobren je novac za realizaciju šest projekata u ukupnom iznosu od 3.890.000 dinara.

Ministarstvo je sufinansiralo sledeće projekte „Objavljivanje odabranih tekstova Rada Drainca“ sa 300.000 dinara „Novi dizajn i podizanje funkcionalnosti WEB sajta sa digitalnom Bibliotekom“ 320.000 dinara, „ Drainčevi književni susreti“ sa 150.000 dinara, „Lektirići eh JU fest“ 170.000 dinara, „Sufinansiranje matičnih funkcija Biblioteke 250.000 dinara, „Izrada projektno-tehničke dokumentacije za novu zgradu biblioteke u Prokuplju“ 2.700.000 dinara. Ministarstvo kulture je kroz otkup knjiga doniralo Biblioteci knjige u vrednosti od oko 720.000 dinara - rekao je Dragan Ognjanović, direktor Biblioteke.

Doma kulture će ove godine novac od ministarstva utrošiti za realizaciju tri projekta ukupne vrednosti 560.000 dinara, "Ivanjdanska likovna kolonija" sa 110.000 dinara, štampanje dva broja časopisa Tok sa 150.000 dinara i pozorišna predstava u izvođenju amatera udruženih kulturnih centara i organizacija, koja je podržana je sa 300.000 dinara.

Na Javnom konkursu Ministarstva pravde "Dodela sredstava na osnovu krivičnog gonjenja", Dom kulture je na ime sufinansiranja projekta "Nabavka pozorišnih fotelja za salu Doma kulture" u ovoj godini dobio 2.840.640 dinara.

Za Istorijski arhiv Toplice dobijena su sredstva za realizaciju dva projekta, jedan je iz oblasti zaštite kulturnog nasleđa čija je vrednost 2.550.000 dinara i drugi od 500.000 dinara za nabavku skenera.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: