Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:00, 26. 5. 2017.

| Kultura

Za konkurs za direktora niškog Pozorišta Upravni odbor čeka dozvolu "odozgo"

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
Narodno pozorište
Predstava još traje; Foto: Narodno pozorište Niš, foto: JV / P. Blagojević

Dok novoizabrani predsednik Upravnog odbora Narodnog pozorišta Nebojša Ozimić tvrdi da za raspisivanje konkursa za novog direktora čeka dozvolu gradonačelnika i predsednika Skupštine grada, a oni tvrde da se u taj proces ne mešaju, opozicija smatra da se time kupuje vreme da bi Ivan Vuković nakupio radni staž i ponovo bio kandidat.

I pored toga što su je po svim propisima Narodno pozorište samostalna ustanova kojom upravlja Upravni odbor, u praksi predsednik tog tela Nebojša Ozimić (Pokret socijalista) ne želi ni konkurs za novog direktora da raspiše bez dozvole gradskih čelnika. Nebojša Ozimić Upravni odbor čuva mesto za Vukovića? Nebojša Ozimić; Foto: Arhiva JV

Na pitanje novinara zbog čega Upravni odbor uopšte traži bilo čiju saglasnost, Ozimić je odgovorio: "Iz vrlo jednostavnog razloga, Grad je postavio i Upravni odbor".

Da li onaj koji je postavio vršioca dužnosti direktora Narodnog pozorišta planira da taj neko bude najmanje 3 meseca, 4 meseca, ne znam. Naravno da mi treba da porazgovaramo da l' sa gradonačelnikom ili predsednikom Skupštine, da se vidi, jednostavno... uvek pitaš osnivača - kaže Ozimić.

Međutim, i gradonačelnik i predsednik Skupštine Grada kažu da su začuđeni Ozimićevim stavovima.

Predsednik Skupštine Rade Rajković je bio izričit.

Niti će da dobiju saglasnost, niti mogu da dobiju od nas takvu saglasnost. Upravni odbor je samostalni organ i oni treba da raspišu konkurs. Zbog toga su i imenovani. Nema ko i šta da sugeriše Upravnom odboru, naročito ne u tom smislu. Upravni odbor je samostalno telo i samostalno odlučuje - kaže Rajković.

I u kabinetu gradonačelnika su novinari dobili sličan odgovor, zaključujući da "ne znaju zašto je Ozimić to rekao".

Apsolutno, gradonačelnik ni u jednom trenutku nije razgovarao sa predsednikom Upravnog odbora Narodnog pozorišta. Niti se ikada mešao, niti će da se meša - kažu u kabinetu.

Podsetimo,  Apelacioni sud je nedavno konačno potvrdio da su odbornici skupštinske većine okupljene oko SNS protivzakonito 2013. postavili Ivana Vukovića za upravnika Narodnog pozorišta, zato što nije ispunjavao uslove za tu funkciju - tačnije, nije imao neophodnih 5 godina radnog staža, već samo 1 godinu.

Na predlog SNS je zatim sredinom marta ove godine za vršioca dužnosti upravnika Narodnog pozorišta postavljena Dragana Petrović, a na istoj sednici izabrao i novi Upravni odbor.


Opozicija: Kupuju vreme da Vuković nakupi radni staž

Ivanu Vukoviću je mesto vršioca dužnosti upravnika niškog Narodnog pozorišta, na koje je došao septembra 2012. godine, prvo radno mesto u životu.

S obzirom na to da je na čelu te veoma važne ustanove bio neprekidno do marta ove godine, da je u međuvremenu izabran i za docenta na Fakultetu umetnosti u Nišu, gde mu radni staž još teče, a obračunava se od septembra 2012, Vuković će septembra ove godine ispuniti statutarni uslov za upravnika Narodnog pozorišta - 5 godina radnog iskustva.

Predstavnici opozionog Pokreta "Dosta je bilo" upozoravaju da se iza odugovlačenja sa raspisivanjem konkursa za novog upravnika Narodnog pozorišta u stvari samo kupuje vreme da bi Vuković nakupio radni staž.

Odbornik ovog Pokreta u Skupštini Grada Dejan Petković kaže da je, po nezvaničnim informacijama, Vuković u stvari i dalje upravnik Pozorišta, "jer se poziva i pita za najrazličitije stvari".

 Prema tome, mi nemamo nikakve sumnje da je on, posle svih skandala, posle svih afera, posle svih sudskih odluka, i dalje kandidat za upravnika Narodnog pozorišta u Nišu. Nema dileme da se sve ovo šteluje prema njegovim potrebama - kaže Petković.

Inače, Dejan Petković je jednim delom tokom v. d. mandata Ivana Vukovića, bio predsednik Upravnog odbora Narodnog pozorišta. Međutim, posle godinu dana provedenih na tom mestu je promenjen.

Iako su iz Skupštine Grada saopštili da je zamenjen jer je podneo ostavku, sam Petković je to tada negirao i saopštio da je zapravo smenjen.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Carica

    16:45 // 31. 5. 2017.

    Jedva cekam konkurs da se javim i pobedim Vukovića!

  • MOJ DO M.....

    16:53 // 27. 5. 2017.

    Kakve veze ima ovaj Ozimic sa pozoristem? Covece,ti si istoricar i pitaj se sto je Cele Kula onakva,sto ne radi za posetioce,zasto nam u Logor ne dolazi niko,zasto Medijana prokisnjava,zasto na Bubanj nije odvedena nijedna ekskurzija...zasto? Sta si,Ozimicu,kao istoricar prezentovao turistima,a sada hoces da se bavis pozoristem?A,ti Bulatovicu,cekaj da ti narede ko ce biti direktor POZORISTA.Fuj!

  • Aperkat

    05:39 // 27. 5. 2017.

    Politika i borba za privilegije je od gradskog deteta,vrsnog istoricara i dobrog sportiste,napravila sicardziju i apartcika!
    Aferim Ozo!

    • M. Nestorović (pravi Nišlija i Srbin)

      15:22 // 27. 5. 2017.

      @ Aparkat
      Očigledno ne poznajete dovoljno čoveka. Po svim parametrima = 0.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: