Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:21, 11. 9. 2015.

| Kultura

"Zabranjeno pušenje" u Nišu posle više od 25 godina

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
Zabranjeno-pusenje.jpg
Poslednji album izdat 2013. godine; foto: FB strana "Zabranjeno pušenje"

Na sajtu benda "Zabranjeno pušenje" objavljeno je da će u petak 25. septembra nastupiti kao "hedlajneri" na prvoj večeri festivala "Nisomnia" u rovovima Tvrđave i u Niš doći ponovo posle dve i po decenije.

Iz Niškog kulturnog centra potvrdili su nastup ovog legendarnog benda, kao i bečejskog sastava "Eva Braun", ali će detaljan program i satnicu dvodnevnog festivala, kao i cene ulaznica i informacije o prodajnim mestima saopštiti u ponedeljak 14. septembra.

Direktorka Niškog kulturnog centra Bojana Simović nada se da koncert Zdravka Čolića, najavljen za isto veče u Tvrđavi, neće smetati organizaciji festivala.

Trebalo bi da imamo prioritet kao gradski festival, ali dobro... Čola nastupa na platou, a "Nisomnia" je u rovovima, pa očekujemo da ne bude problema. A i njegov koncert je najavljen u 8 sati, dok festival počinje kasnije, pa će se on možda i završiti - kaže Simovićeva.

koncert Bend čine Sejo Sexon (Davor Sučić), Robi (Robert Boldižar), Toni (Antun Lović), Trak (Branko Trajkov), DJ Pavo (Paul Kempf), Klo (Dejan Orešković); foto: FB strana "Zabranjeno pušenje"Kako piše u opisu benda na njegovoj zvaničnoj Fejsbuk stranici, "Zabranjeno pušenje" je nastalo 1980. godine kao klasičan "garage" bend sačinjen od klinaca koji su zajedno išli u sarajevsku II gimnaziju i delili legendarnu “Ulicu Fuada Midžića” u kvartu Koševo.

Prvi album "Das ist Walter" izdaju za "Jugoton" 1984. godine i iste godine imali su veliku jugoslovensku turneju na kojoj su imali 60 koncerata po najvećim dvoranama čime su postali velika jugoslovenska atrakcija posle samo jednog albuma.

Usledila su još tri, nakon čega je rat u Bosni i Hercegovini izazvao raspad grupe, ali je ona dala dva izdanka - jedan koji je u Beogradu nastavio da radi kao "No smoking orkestra", a drugi u Zagrebu koji je zadržao originalno ime.

Bend je specifičan po garažnom rok zvuku, kritici socijalističkog sistema, kompleksnim tekstovima čak i sa predskazanjem rata i pesmama koje su doživele kultni status u celoj bivšoj Jugoslaviji.

"Yugo 45" sa albuma "Agent tajne sile" iz 1999. godine

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Mirjana

    09:54 // 20. 11. 2022.

    Fali vam glavni clan grupe. Cuj dosli u Nis. E Sejo, jadan si

  • perica

    17:39 // 13. 9. 2015.

    Da glupost bude veća NKC organizuje Nisomniju a Grad je pokrovitelj Čolinog koncerta. Pa vi ni posle tri godine niste u stanju dva koncerta da rasporedite u toku godine.

  • Nislija018

    02:17 // 13. 9. 2015.

    Nema zabranjenog pusenja bez Neleta Karajlica!!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: