Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:30, 30. 12. 2022.

| Kultura

Zaleđena Nišava, čestitke “EI Niš” i najave novogodišnjeg vašara - na izložbi Istorijskog arhiva

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
arhiv izložba 1
Do kraja januara za Nišlije; foto: JV / Tamara Radovanović

Razglednice, karikature, plakati, novinski tekstovi i crno-bele fotografije zavejanog Niša - sve to izloženo je na šetalištu kod Gradske kuće, u okviru postavke “Niš zimi” koju je pripremio Istorijski arhiv. Autor Igor Rakić kaže da time žele da starije podsete, a mladima pokažu kako je grad nekada izgledao.

arhiv izložba 2 foto: JV / Tamara RadovanovićGrađani će do kraja januara moći da vide kako su Elektronska industrija, FK Radnički, Fabrika duvana i Gradsko trgovinsko preduzeće nekada čestitali praznike.

Tu su i plakati koji najavljuju novogodišnje i božićne vašare, lutrije, izložbe, koncerte i predstave, kao i isečci iz novina. Na fotografijama se vide prvi sneg u Nišu 1981, zavejana Mramorska pijaca, kao i zaleđena Nišava iz 1986.

Izložbom želimo da predstavimo Niš zimi, odnosno kako je on izgledao tokom decembarskih i januarskih dana kada proslavljamo božićne i novogodišnje praznike. Pripremili smo fotografije koje čuvamo u našim zbirkama. To je Niš koji pamte starije Nišlije, pa smo hteli da se oni podsete, a mladi da vide kakav je taj Niš bio - poručuje arhivista i istoričar niškog Istorijskog arhiva Igor Rakić. arhiv izložba 5 foto: JV / Tamara Radovanović

Dodaje da je bilo teško u obimnom materijalu odabrati fotografije za izložbu, ali da su se on i njegov kolega Milutin Miltojević potrudili da predstave publici karakteristične događaje.

Interesantno je to što se Božić drugačije slavio. Kako je prolazilo vreme posle Drugog svetskog rata, Božić se sve manje slavio, da bi ponovo krenuo da se slavi 90-tih godina - priča Rakić. arhiv izložba 6 foto: JV / Tamara Radovanović

Izložene su i karikature Saše Dimitrijevića koje prikazuju prošla vremena i one probleme koje su tada mučili društvo. Prikazane su i čestitke, kao i razglednice, za koje Rakić kaže da odslikavaju jedno vreme, ali da su ih danas potisnule elektronske poruke.

Namerno smo odabrali čestitku Radničkog iz 1992. godine, iz vremena kad je počeo rat u Jugoslaviji. Amblem Radničkog ima petokraku - navodi autor.

arhiv izložba 3 foto: JV / Tamara RadovanovićNada se da će slične izložbe da se organizuju i u narednim decenijama, pa da će za oko 20 godina Nišlije moći da vide kako je u njihovom gradu u zimskim mesecima bilo sunčano i toplo.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • SUMNJIVO LICE

    21:02 // 31. 12. 2022.

    Povećanu koncentraciju amonijaka u rečnoj vodi Nišave utvrdili su mesni Institut za javno zdravlje i Javno komunalno preduzeće "Naisus".

    Štab za vanredne situacije Niša je večeras saopštio da su zabranjeni upotreba rečne vode iz Nišave kao i ribolov.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: