Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:29, 22. 11. 2018.

| Kultura

"Zamenska" predstava i na otvaranju festivala u Aleksincu, glumica BDP-a se razbolela

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
pozorišna scena
I na dan otvaranja festivala se program menja; foto: Flickr/H.T. Yufoto

Ni predstavu Crna kutija koja je večeras trebalo da otvori aleksinački Festival prvoizvedenih predstava publika neće moći da gleda. Beogradsko dramsko pozorište je navelo da se predstava otkazuje "zbog bolesti glumca", a kako kaže direktorka Centra za kulturu Maja Radoman, ovaj teatar ponovo šalje "zamenu", te će se igrati komad Derviš i smrt, koji se neće takmičiti za nagradu.

Repertoar 7. aleksinačkog festivala, najavljen pre nekoliko meseci, naprasno se promenio dva dana pred početak, kada je predstava Utopljena duša u kojoj igra Sergej Trifunović izbačena. Beogradsko dramsko pozorište je poslalo "zamensku" predstavu koja će se igrati 27. novembra, a na dan početka pozorišnog festivala ponovo se menja program.

Direktorka Centra za kulturu Maja Radoman kaže da je BDP otkazao izvođenje Crne kutije, "zbog bolesti glumca", a šalju predstavu Derviš i smrt koja neće biti u takmičarskoj konkurenciji.

Igra se Derviš i smrt kao zamenska predstava, ali u smislu revijalnog izvođenja. Nije takmičarska predstava, revijalno je izvođenje, jer Derviš i smrt nije praizvedba. Nije prava zamena nego pokušaj da publika ne bude oštećena - pojašnjava Radoman.

Kaže da su ostale predstave zasad "sigurne" i da repertoar ne bi trebalo da se menja.

Da će oni koji su kupili karte za Crnu kutiju morati da se zadovolje revijalnom predstavom, potvrdio je i glumac Sergej Trifunović, koji je na Tviteru kritikovao i upravnika BDP Slobodana Ćustića.

Podsetimo, zbog otkazivanja predstave sa Trifunovićem u poslednji čas reagovala je publika koja vraća karte, ali i umetnici koji pozivaju na bojkot i vraćaju nagrade, a oglasilo se i Udruženje dramskih umetnika Srbije, koja ističe da je jedini razlog za otkazivanje "udvorički, politički, vanumetnički razlozi onih koji su ovakvu odluku doneli".


Repertoar Festivala prvoizvedenih predstava

Ako se repertoar ponovo ne promeni, na aleksinačkom festivalu narednih nedelju dana biće odigrano 7 predstava, ali će njih 5 biti u takmičarskoj konkurenciji. Nakon večerašnjeg otvaranja, sutra je na repertoaru predstava Jami distrikt, po tekstu Milene Bogavac, a u režiji Kokana Mladenovića. U predstavi igraju Isidora Simijonović, Jelena Graovac i Nina Nešković, a produciraju je beogradski Bitef teatar, crnogorski Centar za kulturu Tivat, Asocijacija "Maszk" iz Segedina u Mađarskoj i "Think Tank Studio" Novi Sad.

24. novembra je na programu mjuzikl Bolivud, koji će izvesti glumci Narodnog pozorišta u Beogradu, a uloge tumače Miloš Đorđević, Jelena Đokić, Danijela Ugrenović, Suzana Lukić, Pavle Jerinić i Bojana Đurašković, dok tekst i režiju potpisuje Maja Pelević.

Glumci niškog Narodnog pozorišta Miroslav Jović, Aleksandar Marinković, Sanja Krstović, Aleksandar Mihailović, Dejan Cicmilović, Danilo Petrović, Jasminka Hodžić, Nataša Stanković i Marko Pavlović izvešće 25. novembra U čije ime. Predstavu je režirao Milan Karadžić, a tekst glumac Aleksandar Mihailović.

Serbio, zemljo roda moga - Sterijin put u Srbe, po tekstu Milovana Vitezovića i u režiji Bogdana Jankovića, igraće 26. novembra glumci Narodnog pozorišta iz Užica, a publika će moći da vidi umeće glumaca Vahidina Prelića, Dušana Radojičića, Igora Borojevića, Hadži Nemanje Jovanovića, Slobodana Ljubičića, Tanje Jovanović i Branislava Ljubičića.

"Zamenska" predstava BDP-a Na tragu je na repertoaru 27. novembra. Komad Nikole Milojevića govori o problemima sa kojima se susreću autori i stvaraoci pozorišne predstave. Režiju i adaptaciju radio je Nenad Gvozdenović, a igraju Filip Gajić, Dragiša Milojković, Milan Novaković, Aleksandra Ćosić, Ivana Panzalović, Dragoslav Ćirović, Ognjen Milikić, Luka Miljojković i Stefan Minić.

U čast nagrađenih glumci Bitef teatra i Narodnog pozorišta iz Sombora izvešće komad Kraljice na zatvaranju festivala 28. novembra. Predstavu je režirao glumac Branislav Trifunović, po tekstu Darka Lukića, a uloge tumače Milica Janevski, Milica Trifunović i Tijana Marković.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Miki

    14:09 // 23. 11. 2018.

    Da su ljudi svi glumci bi se solidarisali i ni jedna predstava ne bi bila odigrana, jedino tako bi primitivci shvatili poruku. Kad je mogao Sinisa Kovacevic da vrati nagradu mogu i oni da ne igraju na jednom festivalu koji i nije bas nesto bitan, mislim sam je sebe pretvorio u cirkus i diskreditovao.

  • Bruko!

    10:54 // 23. 11. 2018.

    Ćustiću, kad se pogledaš u ogledalo, šta vidiš? Vidiš li čoveka?

  • Овца за шишање

    08:34 // 23. 11. 2018.

    Треба сви да се "разболимо", једино тако може да се излечимо од куге што нас задесила!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: