Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:01, 15. 8. 2014.

| Kultura

Žanrovsko šarenilo prve večeri “Nišvila“

Autor:Nikola MarkovićIzvor:Južne vesti
nisvil1
"The Cookers" izveli tradicionalniji zvuk džeza

Nastupima sastava koji neguju izvorni džez, izvode sving, bosa novu, do onih koji su se predstavili etno-zvucima, pred nekoliko hiljada ljudi sinoć je u Nišu otvoren dvadeseti po redu “Nišvil“ džez festival.

Festival je otvorio niški sastav “Moba“ na čelu sa Oliverom Katićem, nakon čega je poznatoj srpskoj džez pevačici Nadi Pavlović uručena “Nišvil” nagrada za životno delo. Nada Pavlović je uz pratnju benda “Moba“ otpevala i nekoliko numera među kojima se našla i pesma “Cry me a river“ u aranžmanu nedavno preminulog Miše Blama.

Nisville-2014.---1.-vece-(10-of-47) Prvo festivalsko veče; Foto: Marko Pekić

- Veliko mi je zadovoljstvo da posle par godina ponovo budem u gradu u kome sam provela deo svog detinjstva i đačkih dana. Najveće mi je zadovoljstvo što mi je pripala čast da večeras otvorim ovaj divan festival koji tako lepo i dugo traje i, uprkos svemu, svi se borimo da to održimo na najvišem nivou - poručila je Nada Pavlović.

Bugarska pevačica Valia Balkanska i orkestar “101 kaba gaidi“ privukli su pažnju svih prisutnih na “Earth&Sky” stejdžu nesvakidašnjom muzikom rodopskog kraja. U kombinaciji sa orkestrom Dragana Anetovića i još dva trubačka sastava sa juga Srbije, Valia i 50 gajdaša odsvirali su i “Marš na Drinu“ kao i poznati džez klasik “When the saints go marching in“.

Nisville-2014.---1.-vece-(38-of-47) Prvo festivalsko veče; Foto: Marko Pekić

Izvođenjem pesama brazilskog melosa uklopljenih sa izvornim džezom i sentimentalnim nastupom publiku je potom osvojila brazilska džez diva Tania Maria. Snažan utisak na posetioce “Nišvila” ostavio je i Dorado Šmit kvartet koji se predstavio numerama džipsi-džeza i svinga.

Nakon nastupa Dorada Šmita koji je završen kompozicijom “Bossa Dorado“, na scenu je izašao čuveni američki septet “The Cookers“ čiji je repertoar bliži izvornom džez maniru. “Sedmorici veličanstvenih” džezera predstavnik Američke ambasade u Srbiji Rajan Roland uručio je i “Nišvil” nagradu za doprinos džezu.

Nisville-2014.---1.-vece-(17-of-47) Prvo festivalsko veče; Foto: Marko Pekić

“Zuralia orchestra“ iz Rumunije, koji se već predstavio na koncertu posvećenom Šabanu Bajramoviću, ponovo je “podigao” atmosferu i izazvao pravo veselje u finišu prve festivalske večeri.

Briselski džez orkestar, Vlatko Stefanovski kao i Kendi Dalfer samo su neka od imena koja se očekuju drugog festivalskog dana.

Nastup američkog sastava "The Cookers"

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Mik

    13:38 // 15. 8. 2014.

    Lose ozvucenje pokvarilo je utisak o dobrim nastupima.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: